Facebook Twitter Email

Ziua internațională a voluntarilor în slujba dezvoltării economice și sociale (Volunteer Day for Economic and Social Development) este celebrată, în fiecare an la 5 decembrie, pentru a cinsti eforturile depuse de cei care desfășoară o muncă de voluntariat.

Foto: DANIEL STOENCIU (C) / AGERPRES FOTO

Tema din acest an propusă de ONU reprezintă un îndemn: “Schimbă lumea devenind voluntar!”. În acest an se subliniază și se celebrează participarea oamenilor la activitatea de voluntariat contribuind astfel la realizarea unei schimbări la toate nivelurile: local, național și global, pentru a construi o lume mai bună. Este evidențiat, în această zi, rolul a sute de milioane de voluntari, care prin eforturile lor, prin implicarea directă în proiecte, în campanii de promovare și în procese de luare a deciziilor, contribuie la realizarea unei coeziunii sociale, la menținerea păcii și realizarea unei dezvoltări durabile.

De-a lungul anilor au fost organizate mitinguri, parade, proiectele comunitare de voluntariat, de conștientizare a mediului, de îngrijire medicală gratuită. În afară de mobilizarea a mii de voluntari în fiecare an, voluntarii Națiunilor Unite lucrează pentru a stabili, împreună cu diverși partenerii și guverne, programe naționale de voluntariat, pentru a crea structuri care stimulează și susține voluntariatul în diferite forme.

Această zi este marcată în România începând cu anul 2000. Organizațiile membre ale Rețelei Centrelor de Voluntariat din România depun an de an eforturi pentru sărbătorirea spiritului voluntariatului și mai ales a oamenilor din spatele acțiunilor de voluntariat.

Ziua internațională a voluntarilor în slujba dezvoltării economice și sociale a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite prin Rezoluția Adunării Generale nr. 40/212 din 17 decembrie 1985. Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția sa 52/17 din 20 noiembrie 1997 a proclamat anul 2001 ca An Internațional al Voluntarilor. Acest an a fost conceput cu scopul de a promova recunoașterea eforturilor și a muncii depuse, facilitând crearea unei rețele de comunicare și promovare a beneficiile care decurg de activitățile de voluntariat.

Efortul comun depus în desfășurarea activităților de voluntariat are ca scop final atingerea ”Țelurilor de dezvoltare ale mileniului” (The Millennium Development Goals), adoptat prin Rezoluția A/RES/55/2 din 18 septembrie 2000, de către Adunarea Generală a ONU. Obiectivele cu țintă până în 2015 sunt: eradicarea sărăciei și foametei în formele lor extreme, asigurarea educației primare la nivel global, promovarea egalității între sexe, reducerea mortalității copiilor, îmbunătățirea sănătății maternale, combaterea HIV/SIDA și a altor boli, asigurarea protecției mediului înconjurător, asigurarea unui parteneriat mondial pentru dezvoltare.

AGERPRES/ (Documentare—Daniela Dumitrescu, editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva