Facebook Twitter Email

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități (International Day of People with Disability) este marcată în fiecare an la 3 decembrie, urmărind promovarea și implementarea unor programe destinate îmbunătățirii condițiilor de viață pentru aceste categorii sociale defavorizate.

Foto: (c) GEORGE CALIN / AGERPRES ARHIVA

Această zi a fost proclamată de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, în 1992, prin rezoluția 47/3, pentru a marca încheierea Deceniului Națiunilor Unite dedicat persoanelor cu dizabilități (1983-1992).

Potrivit estimărilor ONU, aproximativ 15% din populația lumii trăiește având o formă de dizabilitate, iar 80% din aceasta trăiește în țările în curs de dezvoltare. Raportat la cele peste 7 miliarde de oameni ai planetei, rezultă că unu din 7 oameni suferă de o formă de dizabilitate. Din numărul total al acestora, 100 de milioane sunt copii, care sunt de 4 ori mai vulnerabili în fața actelor de violență decât cei sănătoși. 153 de țări au semnat Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități, dar jumătate din aceste persoane nu își pot permite o îngrijire adecvată a sănătății.

În mesajul său pentru acest an, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, transmite îndemnul de a ne canaliza toate eforturile pentru a ne asigura că politicile, programele, orientările și tehnologiile secolului al XXI-lea sunt accesibile persoanelor cu dizabilități.

Tema propusă de ONU pentru 2014, “Dezvoltare durabilă — promisiunea tehnologiilor dezvoltate”, pleacă de la faptul că de-a lungul istoriei, tehnologia a modelat felul în care trăiesc oamenii. Tehnologiile de astăzi, îndeosebi informațiile și comunicațiile, au avut un impact crucial în viața cotidiană a cetățenilor. Cu toate acestea, nu toți oamenii au acces la acestea. Tema face trimitere la acest aspect, și anume că pentru oamenii cu handicap din țările în curs de dezvoltare, accesul la noile tehnologii este esențial pentru a-și îmbunătăți condițiile de existență.

La sediul ONU, se desfășoară evenimente comemorative organizate de către Departamentul de Afaceri Economice și Sociale. Reprezentanți ai statelor membre, din sistemul ONU, societatea civilă, sectorul privat și alții vor discuta despre modul în care progresele tehnologice pot fi utilizate pentru a îmbunătăți viața persoanelor cu dizabilități.

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități are ca obiectiv promovarea înțelegerii în ceea ce privește problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități și susținerea demnității, a drepturilor și a bunăstării acestora. Reprezintă o ocazie pentru realizarea unei schimbări de atitudine față de aceste persoane prin eliminarea barierelor în ceea ce privește implicarea lor în diverse sfere de activitate.

În România, Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități este marcată prin manifestări organizate sub patronajul centrelor de recuperare și de educație specială, al inspectoratelor școlare și al guvernului.

AGERPRES/ (Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Andreea Onogea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva