Facebook Twitter Email

Ziua Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, este sărbătorită ca Ziua Românilor de Pretutindeni, potrivit Legii nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 792 din 21 noiembrie 2007.

Foto: (c) Alex TUDOR / AGERPRES ARHIVĂ

Legea reglementează drepturile persoanelor de etnie română, precum și ale celor care aparțin filonului cultural românesc, din afara granițelor României, având ca scop menținerea, promovarea și afirmarea identității lor culturale, etnice, lingvistice și religioase. De asemenea, instituie Ziua Românilor de Pretutindeni, care se va sărbători în fiecare an la data de 30 noiembrie, ziua Sfântului Andrei, Apostolul românilor.

Ziua Românilor de Pretutindeni a fost marcată în fiecare an de către Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), printr-o serie de manifestări organizate în zone în care trăiesc mulți români.

În 2012, la împlinirea a cinci ani de când, la data de 30 noiembrie, de ziua Sfântului Andrei, Apostolul românilor, s-a sărbătorit Ziua Românilor de Pretutindeni, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a marcat această sărbătoare, precizând într-un comunicat că MAE consideră conaționalii de pretutindeni drept parte integrantă a poporului român, iar comunitățile românești din afara granițelor țării un vector activ și puternic de promovare a imaginii României în lume.

La 30 noiembrie 2013, în mesajul adresat cu prilejul acestei zile, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, a declarat: ”România este alături de dumneavoastră, românii care trăiesc în afara granițelor țării, în străduințele pe care le depuneți pentru conservarea tradițiilor și a limbii române, pentru a reuși să păstrăm și să facem mai bogată cultura europeană și a statelor în care trăiți. Doresc să vă asigur că românii din afara granițelor țării sunt o prioritate pentru politica externă a României, pentru Ministerul Afacerilor Externe”.

De asemenea, ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, Cristian David, a declarat, într-un comunicat postat pe site-ul MAE, că Ziua Românilor de Pretutindeni este ”un moment de sărbătoare, de mândrie națională și de afirmare a românismului oriunde în lume”: “Folosesc acest prilej pentru a vă adresa calde felicitări precum și îndemnul de a păstra în suflet spiritul, cultura, limba și tradițiile românești. Milioane de români trăiesc azi peste tot în lume (…) Ei nu și-au uitat nici tradițiile și nici limba. Deși trăiesc dincolo de frontiere nenumărate, nimic nu le-a putut lua sentimentul că sunt o parte a neamului românesc. Le mulțumesc și îi asigur de întreaga noastră susținere și solidaritate”.

În 2013, Ziua Românilor de Pretutindeni s-a sărbătorit în mai multe capitale europene și în comunitățile de români din afara granițelor țării. A fost sărbătorită și pe malul drept al Tisei, în Maramureșul istoric, cu bucate românești și cu muzică populară, iar la Chișinău, Institutul Cultural Român a organizat o serie se spectacole. De asemenea, la Roma a fost organizată, cu acest prilej, cea de-a III-a ediție a Târgului România — Italia, cu scopul de a promova câteva sectoare ale economiei românești pe piața italiană, iar la Madrid — un târg cu produse tradiționale românești.

AGERPRES/(Documentare — Mariana Zbora-Ciurel, Andreea Onogea, editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva