Facebook Twitter Email

În 2014, Ziua internațională “Orașe pentru viață, orașe împotriva pedepsei cu moartea” se marchează la 30 noiembrie. În peste 1850 de orașe din întreaga lume, este ales un monument semnificativ pentru a susține campania, care va fi iluminat în această zi. Sunt organizate evenimente educative și artistice menite să sensibilizeze opinia publică.

Foto: (c) www.worldcoalition.org

Comunitatea religioasă Sant’Egidio din Roma a organizat pentru prima dată Ziua internațională “Orașe pentru viață, orașe împotriva pedepsei cu moartea”, în 2002, pentru a comemora astfel prima abolire a pedepsei capitale în Marele Ducat al Toscanei, la 30 noiembrie 1786. La eveniment au participat 80 de orașe, iar de atunci numărul acestora a crescut semnificativ.

Comunitatea Sant’Egidio a promovat, încă din 1998, un Apelul mondial pentru suspendarea pedepsei cu moartea, prin care se cerea guvernelor și țărilor să suspende execuțiile. Până în prezent s-au strâns peste 5 milioane de adeziuni pentru abolirea pedepsei cu moartea.

În 2005, Bucureștiul s-a alăturat campaniei mondiale a comunității Sant’Egidio “Orașe pentru Viață — Orașe împotriva pedepsei cu moartea” și prin relansarea campaniei de strângere de semnături în sprijinul Apelului mondial pentru suspendarea pedepsei capitale. În prezent, mai multe orașe din țară marchează acest eveniment prin diverse acțiuni.

Lupta țărilor aboliționiste s-a concretizat prin semnarea, la 18 decembrie 2007, în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite, a Rezoluției pentru un Moratoriu universal împotriva pedepsei cu moartea. În luarea acestei decizii au contribuit și cele aproape 6 milioane de semnături strânse în toată lumea pentru abolirea pedepsei cu moartea, dintre care în România au fost strânse câteva mii.

Până în anii ’70 erau doar câteva țări care aboliseră pedeapsa cu moartea. După anii ’90, s-a înregistrat o accelerare foarte importantă pe frontul aboliționist, în acest moment peste 140 de țări declarându-se împotriva pedepsei capitale, potrivit Amnesty International. În 2012, doar o singură țară, Letonia, a abolit pedeapsa cu moartea pentru toate infracțiunile. În 2013, 22 de țări din întreaga lume au efectuat execuții și în cel puțin 57 de țări au fost pronunțate condamnări la moarte. În 2013 execuțiile au crescut cu aproape 15%, comparativ cu anul 2012. Aproape 80% din toate execuțiile cunoscute au fost înregistrate în doar trei țări: Iran, Irak și Arabia Saudită. Cel puțin 778 de persoane au fost executate în întreaga lume, fără a include condamnările din China. În Iran, numărul de execuții deja alarmant a crescut cu 18%, înregistrându-se cel puțin 369 de persoane ucise în conformitate cu înregistrările oficiale. Cel puțin 169 de persoane au fost executate în Irak — o creștere de peste 30% față de 2012. Arabia Saudită a menținut același ritm ca și în 2012, când a executat cel puțin 79 de persoane.

S-au întregistrat și progrese. Eforturile în lupta pentru abolirea pedepsei cu moartea au făcut ca, de la an la an, chiar și în țările care mențin acest tip de condamnare, execuțiile să fie din ce în ce mai rare. În ultimii 20 de ani, numărul total de țări care efectuează execuții a scăzut de la 37 în 1994 la 22 în 2013. În Belarus, ultima țară din Europa și Asia Centrală care folosește pedeapsa cu moartea, nu au fost raportate execuții din 2009. Maryland a devenit al 18-lea stat din SUA care a abolit pedeapsa cu moartea. Pakistan a suspendat pentru al doilea an consecutiv folosirea pedepsei cu moartea, iar Singapore nu a efectuat execuții. Nu au fost înregistrate execuții în Bahrain și Emiratele Arabe Unite. Pe continentul african, multe state au început revizuirea legilor în vederea abolirii pedepsei cu moartea. În România, pedeapsa cu moartea a fost abolită în 1990, în urma căderii regimului Ceaușescu.

AGERPRES /(Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Andreea Onogea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva