Facebook Twitter Email

În fiecare an, la 21 noiembrie, este celebrată Ziua Mondială a Televiziunii (World Television Day).

Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES ARHIVA

Sărbătorirea acestei zile reprezintă recunoașterea impactului tot mai mare al televiziunii asupra procesului decizional, prin aducerea în atenția lumii a conflictelor și a amenințărilor la adresa păcii și securității și a rolului acesteia în alte aspecte majore, inclusiv în problemele economice și sociale. Astăzi lumea este controlată de progresele tehnologiei. Trăim într-o societate care depinde de tehnologia informației și a comunicațiilor. Deși internetul s-a dezvoltat și se dezvoltă rapid, fiind un puternic mijloc de informare, televiziunea continuă să aibă un loc bine stabilit în cadrul societăților. Ea oferă programe diverse, de la cele culturale sau științifice până la cele de divertisment, educație, sănătate și multe altele. Noile progrese al științei permit o redare tot mai atractivă.

Istoria televiziunii a început aproximativ în urmă cu 100 de ani. Primele experimente cu utilizarea razelor electronice pentru emisia și recepția imaginii la distanță, s-au produs în SUA, Japonia și URSS, încă la începutul anilor 1920. În 1933, inginerul american de origine rusă Vladimir Zvorîkin, a reușit să inventeze dispozitivul catodic care și în prezent constituie dispozitivul de bază a unor televizoare. Primii pași în televiziune au fost făcuți în Marea Britanie și Germania în 1936, iar în 1941 în SUA. În anii 1950, televiziunea a luat amploare în masă și în Europa. În majoritatea țărilor în curs de dezvoltare, posturile de televiziune private și de stat, au apărut mult mai târziu, în anii 60 și începutul anilor 70. În prezent, în lume, probabil nu există stat fără acoperire TV. Cele mai importante companii TV din lume continuă să fie: CBC, NBC, ABC — în SUA, BBC, ATV — în Marea Britanie, RAI — în Italia, NHK — în Japonia, ZDF — în Germania.

În România, televiziunea și radiodifuziunea au înregistrat progrese substanțiale în ultimele două decenii, formând o rețea națională importantă și la standarde tehnologice ridicate. Apariția numeroaselor canale private de televiziune demonstrează interesul pentru această formă de comunicare. În prezent, în casele românilor există cel puțin un televizor iar numărul celor care dețin 2 său 3 aparate este în creștere. Trebuie menționat că programele de televiziune pot fi urmărite, în prezent, și de pe calculator sau telefon mobil, de acestea dispunând majoritatea cetățenilor.

Astăzi este practic de neconceput funcționarea sistemului Națiunilor Unite fără o corectă informare a oamenilor din întreaga lume. Televiziunea reprezintă un factor decisiv în această privință și în același timp un suport în prezervarea identităților culturale în contextul unei lumi care tinde spre globalizare.

Ziua Mondială a Televiziunii a fost marcată prima dată în 1996, cu prilejul primului Forum Mondial al Televiziunii care a avut loc la sediul ONU din New York. Statele au fost invitate să sărbătorească această zi prin încurajarea, la nivel mondial, a schimburilor de programe de televiziune axate pe subiecte precum pacea, securitatea, dezvoltarea economică, socială și diversitatea culturală.

A fost proclamată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite prin Rezoluția 51/205 din 28 februarie 1997.

AGERPRES/ (Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva