Facebook Twitter Email

Ziua Internațională a Prematurității este marcată la 17 noiembrie, și a ajuns, în 2014, la cea de-a IV-a ediție.

Secția de terapie intensivă neonatală din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii ‘Grigore Alexandrescu’ din Capitală a fost dotată cu un incubator de ultimă generație necesar pentru îngrijirea copiilor născuți prematur, cu patologii cu risc letal. 23 octombrie 2014
Foto: (c) ANGELO BREZOIANU/AGERPRES ARHIVĂ

În Europa, evenimentul este organizat de EFCNI (European Foundation for the care of new born infants) în parteneriat cu Drager (lider internațional în domeniul tehnologiei medicale) și susținută de organizații de părinți, partenere EFCNI. În România, Ziua Internațională a Prematurității este celebrată anual de către Asociația “Unu și Unu”, începând cu anul 2013.

În 2014, această zi este marcată prin iluminarea în violet a unor clădiri de prestigiu din București și Iași. Astfel, în Capitală, lumina violet va colora Palatul Parlamentului, clădirea Guvernului, clădirile de birouri Lakeview și Skytower, iar, în Iași, Maternitatea “Cuza-Vodă”, clădirea Primăriei, Universitatea de Medicină și Farmacie “Gr.T.Popa” și Universitatea “Cuza-Vodă”.

Pe toată perioada lunii noiembrie, clădirile și instituțiile importante din întreaga lume vor fi iluminate în culoarea violet, desemnată la nivel internațional ca fiind culoarea prematurității.

Nașterea prematură este cea mai importantă cauză a mortalității infantile, determinând la nivel mondial mai mult de un milion de decese anual, conform unui raport realizat de Save the Children International și Organizația Mondială a Sănătății, dat publicității în noiembrie 2013.

La nivel mondial, în fiecare an se înregistrează 15 milioane de nașteri premature, 85% dintre acestea având loc între săptămâna a 32-a și 37-a de sarcină. Peste un milion de bebeluși mor anual din cauza complicațiilor care apar la nașterea prematură. Mulți dintre cei care supraviețuiesc suferă de dizabilități, inclusiv dizabilități de învățare, dar și vizuale și auditive.

AGERPRES (Documentare — Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva