Facebook Twitter Email
Sfantul MateiSfantul Matei, cel care in numeroase icoane este prezentat ca un inger, este unul dintre cei mai importanti sfinti in constiinta credinciosilor. Acesta a scris prima Evanghelie din biblie in care se descriu cele cinci discursuri ale Mantuitorului despre imparatia lui Dumnezeu, tabloul genealogic si alte informatii legate de copilaria, minunile si invierea lui Iisus Hristos.

Povestea biblica
 il prezinta pe Sfantul Matei inainte de a cunoaste invatatura Domnului, atunci cand era doar un vames evreu, incasator de impozite. Numele sau era Levi, dar, odata decis de a-l urma pe Hristos s-a lepadat atat de nume, cat si de vechile obiceiuri pagane

Dupa Inaltarea Domnului, fiecare apostol a primit sarcina de a propovadui oamenilor credinta crestineasca, apostolul Matei indurand numeroase asupriri ale necredinciosilor, incercand sa ii lumineze pe cei care doreau sa ii asculte invataturile.

Spre sfarsitul vietii, sfantul a pornit spre Etiopia, Persia si Nubia ( sudul Egiptului). Desi nu se cunosc date precise legate de sfarsitul apostolului Matei, unele informatii atesta varianta conform careia sfantul a fost ars pe rug in Etiopia.

Numele de Matei sau derivate ale acestuia sunt raspandite peste tot in lume sub diverse forme: Matias sau Matheo in spaniola, Mahomet sau Mohammed in tarile arabice, Matyo in maghiara, Matthew in engleza, Matteo in spaniola si franceza, Matei in romana si la popoarele slave etc.

In ceea ce priveste originea numelui de Matei, unele voci atesta provenienta lui ebraica, spunand ca vine din Matihjah – darul lui Dumnezeu.

Altii, insa, afirma ca, mai ales in peisajul romanesc, numele a intrat pe filiera greaca (din Matthaios) si latineasca (Matthaeus). Alte derivate autohtone ale acestui nume sunt si Matias, Mateo, Matei, Matea, Meteea, Matita, Matache etc.

de Marina Rasnoveanu

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva