Facebook Twitter Email

La 16 noiembrie, în fiecare an, este celebrată Ziua Internațională a Toleranței (Day for Tolerance), având menirea să reamintească omenirii că intoleranța este generatoare de violență și, totodată, îndemnând comunitățile să trăiască în pace și respect.

Foto: (c) Alex MICSIK / AGERPRES FOTO

În mesajul său pentru 2014, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Ban Ki-Moon, îndeamnă persoanele și guvernele să opteze pentru dialog, înțelegere și respect reciproc pentru a descuraja atitudinile extremiste dominate de ură.

Sunt organizate în această zi acțiuni educative, ce-i vizează atât pe copii, cât și pe adulți.

Toleranța este un principiu de bază al democrației în societățile multietnice și multiculturale. Cu toate acestea, intoleranța continuă să afecteze viețile a milioane de oameni din întreaga lume. Intoleranța poate lua forma unei marginalizări a grupurilor vulnerabile și excluderii lor din orice fel de participare la viața socială și politică. Educația este mijlocul cel mai eficient pentru prevenirea intoleranței. În centrul tuturor eforturilor de promovare a toleranței, trebuie să fie dialogul, atât dintre indivizi, cât și dintre diferite culturi și civilizații. Fără un dialog, diversitatea culturală este pusă în pericol. Trebuie să învățăm să ne respectăm și să recunoaștem drepturile și convingerile altora.

Din 1996, Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluția 51/95, invită statele membre să celebreze în fiecare an, la 16 noiembrie, Ziua Internațională a Toleranței prin activități la care să participe atât instituțiile de învățământ, cât și publicul larg.

Primele manifestări de acest gen au debutat în cursul Anului ONU pentru Toleranță (1995), proclamat de Adunarea Generală a ONU în 1993 (rezoluția 48/126). La 16 noiembrie 1995, statele membre ale UNESCO au adoptat, în cadrul Conferinței generale a UNESCO de la Paris, ”Declarația principiilor toleranței”, enunțată în 1986, la Paris, în cadrul întrunirii reprezentanților UNESCO, care definește termenul de toleranță ca fiind respectul, acceptarea și aprecierea diversității și bogăției culturale, a modalităților de exprimare a calității ființei umane.

Toleranța este, totodată, o condiție esențială a păcii, democrației și dezvoltării durabile. Liderii mondiali au recunoscut acest lucru prin adoptarea Declarației Mileniului în anul 2000. Ei au plasat toleranța printre valorile fundamentale care stau la baza relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea.

AGERPRES /(Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva