Facebook Twitter Email

Fostul Castel de apă, construcție emblematică a municipiului Drobeta Turnu Severin, cunoscută în folclorul local drept ,,turnul Eiffel’ din cauza aspectului său, este azi, datorită unei idei curajoase și a unui proiect european, unul dintre monumentele simbol ale orașului. Castelul Artelor cum este denumit în prezent, fiind cel mai înalt imobil din Drobeta Turnu Severin, este vizitat zilnic de aproape 300 de turiști, toți interesați de panorama spectaculoasă ce li se oferă ochiului din spatele crenelurilor.

Foto: (c) mehedinti.djc.ro

Castelul de apă a fost construit în perioada 1910-1914, utilitatea lui fiind justificată în anul 1890, când administrația locală începe acțiunea de identificare a unor izvoare în pânza freatică din nord-estul localității de astăzi. Întrucât studiile geotermice indicau un debit de apă insuficient, s-a renunțat la sistemul de captare din puțuri cu pompe acționate de motoare alimentate cu energie electrică acționată eolian și s-a decis alimentarea rețelei de apă potabilă din Dunăre.
Primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Constantin Gherghe, spune că nu întâmplător amplasamentul ,,turnului Eiffel’ a fost stabilit de edili în zona în care se află astăzi, aici existând cel mai înalt punct din localitate. Construcția lui a fost făcută din beton armat, în stil medieval, după proiectele unui inginer din Craiova, Ilie Radu. Are o înălțime de 27 metri, un diametru de aproximativ 10 metri și în partea de superioară are patru turnulețe care s-au folosit ca puncte de observație de pompieri și de armată în timpul celui de-al doilea război mondial.
,,În interiorul castelului s-au executat două rezervoare cu o capacitate totală de 1.025 metri cubi. Din cauza unor probleme financiare nu a mai fost finisat în exterior și a rămas astfel până în anul 2012′, a precizat pentru AGERPRES primarul Constantin Gherghe.
Pentru Castelul de apă, ca și pentru oricare dintre monumentele istoric din Drobeta Turnu Severin, timpul nu s-a oprit în loc. De multe ori, în vremea comunismului, a fost în pericol de a fi demolat. În perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, el a rezistat eroic celor 11 bombardamente germane și sovietice, spre a rămâne generațiilor tinere mărturie a unor proiecte îndrăznețe, semn că din cele mai vechi perioade ale istoriei au existat minți inteligente, capabile să înalțe visuri spre înălțimi.
,,Aproape 50 de ani, castelul de apă, sau Turnul Eiffel, cum mai era el numit în folclorul local, a fost abandonat. În anul 2009, doi scriitori ai urbei, Ileana Roman și Florin Grigore, au venit cu o idee de-a dreptul genială: să-l transformăm într-un castel al artelor. Așa am ajuns să facem un proiect european, în parteneriat cu o primărie din Serbia, pentru transformarea lui în produs cultural-turistic’, își amintește Gherghe.
Lucrările de reabilitare au durat aproape un an și au costat aproape un milion de euro, 90% din sumă fiind nerambursabilă și provenind de la Uniunea Europeană.
,,A fost finisat exteriorul, am montat și un lift. La cele trei etaje am amenajat expoziții permanente și sus, sub acoperiș, o cafenea literară. ,,Turnu Eiffel’, supranumit acum și Castelul Artelor, fiind cea mai înaltă clădire din Drobeta Turnu Severin, este vizitat zilnic de aproape 300 de turiști, toți interesați de panorama spectaculoasă ce li se oferă ochiului din spatele crenelurilor’, a adăugat Gherghe.
Fostul Castel de apă a devenit acum un simbol, nu există hartă turistică sau ghid să nu-l prezinte, ,,cea mai frumoasă imagine cu el fiind surprinsă noaptea, când parcă timpul își coboară aripile de lumină peste lumea fantastică ce a fost dăruită Drobetei prin introducerea lui în circuitul turistic internațional’.

 AGERPRES/(A — autor: Florian Copcea, editor: Diana Dumitru) 

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva