Facebook Twitter Email

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Săptămâna aceasta vă propunem ”Salată de țelină” și ”Ruladă cu nuci” ambele publicate în ”Bufet rece și cofetărie” (1936) de Lucreția Dr. Opreanu, prof. de gospodărie la Liceul ”Regina Maria” Cluj, licențiată în științe.

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FLUX

Salată de țelină
Cantități: o jumătate kg de țelină curățită de coajă și fiartă în apă clocotită cu sare, 2 cartofi fierți în coajă în apă sărată, 1 măr, 1 pahar sos maioneză bine înăcrit cu suc de lămâie, 1 linguriță de muștar.

Țelina, cartofii și mărul curățite de coajă se taie în bucăți mici, se adaugă sosul de maioneză și muștarul și se amestecă bine. Se pune pe salatieră, se garnisește și se servește ca atare sau ca și garnitură pe lângă un rasol rece de pește sau lângă fripturi reci.

Foto: (c) PAULA NEAMTU / AGERPRES ARHIVĂ

Ruladă cu nuci

Cantități pentru ruladă: 210 gr. zahăr praf, 6 ouă, 100 gr. nuci măcinate, 2 linguri făină. Gălbenușele de ou și zahărul praf se pun în castron de porțelan și se bat cu telul o jumătate de ceas. Se adaugă făina, și nucile măcinate, se pune albușul bătut spumă tare și se amestecă ușor. Se unge o tavă dreptunghiulară cu unt, se tapetează cu făină, se toarnă compoziția și se coace la un foc potrivit. Când e gata, se răstoarnă pe un șervet curat și pudrat cu zahăr praf, se unge cu crema de mai jos și se rulează câtă vreme e caldă.

Crema: din 100 gr. zahăr praf și o jumătate de pahar de apă puse în cratiță fierbem un sirop gros. Luăm de pe foc, adăugăm 150 gr. nuci măcinate, 2 gălbenușe de ou, 1 linguriță făină și amestecăm bine. Când crema e rece, îi punem unt frecat spumă, de mărimea unei nuci, puțină coajă rasă de lămâie și miez de la o jumătate de baton de vanilie.

AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva