Facebook Twitter Email

Aflată la a șasea ediție, Ziua mondială de luptă împotriva pneumoniei (World Pneumonia Day), este marcată pe 12 noiembrie, la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății.

Foto: (c) worldpneumoniaday.org/

Scopul principal al marcării acestei zile este de a conștientiza gravitatea acestei boli, precum și impactul ei asupra societății. Tema pentru anul 2014, stabilită de Coaliția mondială împotriva pneumoniei, este: “Asigurarea accesului întregii populații la măsurile de prevenire și de tratare a pneumoniei”. Acțiunile sunt îndreptate în special spre categoria de vârstă 0-5 ani, unde această boală reprezintă principala cauză a mortalității. Pneumonia poate fi prevenită prin imunizare, o alimentație sănătoasă și o corectă informare a părinților.

La nivelul anului 2013, peste 900.000 de copii au murit din cauza pneumoniei, reprezentând 15% din mortalitatea la copii sub cinci ani la nivel mondial iar cea mai mare parte dintre copiii afectați nu au împlinit 2 ani. Copiii din comunitățile sărace și din zonele rurale sunt cei mai afectați. Primele 15 țări care se confruntă cu cel mai mare număr al deceselor în rândul copiilor, provocate de pneumonie, sunt India, Nigeria, Pakistan, Republica Democratică Congo, Etiopia, China, Angola, Indonezia, Afganistan, Kenya, Bangladesh, Sudan, Uganda, Niger și Tanzania, potrivit site-ului dedicat zilei. Pneumonia creează o povară economică pentru familii, comunități și autorități. Prevenirea boli conduce la anularea costurilor pentru tratamente și permite copiilor să devină adulți sănătoși.

Mortalitatea infantilă este corelată cu aspecte precum: alimentația deficitară, sărăcia și lipsa de îngrijire medicală (acces la servicii medicale, informații corecte, etc.). Educarea părinților în direcția adoptării unui comportament preventiv este o componentă esențială a strategiei mondiale de reducere a mortalității infantile, iar imunizarea cu un vaccin îmbunătățit continuu împotriva: pneumococului, Haemophilus influenzae, rujeolei (pojarului) și a tusei convulsive este cea mai eficientă soluție de prevenție. Potrivit OMS și UNICEF, metode eficiente pentru reducerea deceselor din cauza pneumoniei există, dar ajung la prea puțini copii. Dacă aproximativ 85% dintre copiii lumii sunt protejați de aceste boli prin vaccinuri, restul de 15% — cei mai săraci — nu beneficiază de ajutor medical. În acest scop a fost elaborat Planul Global de Acțiune pentru Prevenirea și Controlul Pneumoniei care-și propune ca până în 2015 să ajungă la 90% acoperire cu vaccin relevant, 90% acces la tratament corespunzător.

Potrivit OMS, vaccinurile pneumococice conjugate sunt aprobate pentru imunizare în vederea prevenirii bolilor invazive, a pneumoniei la sugari și copii, de la 6 săptămâni de viață până la 5 ani. Peste 99% din decesele provocate de pneumonie sunt înregistrate în țările în curs de dezvoltare, unde accesul la serviciile medicale și tratamente nu este posibil pentru mulți copii.

Societatea Română de Pediatrie (SRPED) trage un semnal de alarmă asupra incidenței ridicate a acestei boli în România, deoarece, în anul 2010, 29% dintre cazurile de mortalitate infantilă au fost provocate de această boală, la categoria de vârstă 0-5 ani. În România, în fiecare an, mor 895 de copii din cauza pneumoniei. România rămâne pe primul loc ca număr de decese în UE, ținând cont că are în continuare cea mai ridicată rată a mortalității infantile din zonă. Societatea Română de Pediatrie recomandă vaccinarea copiilor împotriva pneumococului și Haemophilus Influenzae tip B (Hib), iar ca măsuri de protecție: alăptarea exclusivă în primele șase luni și o alimentație echilibrată până la vârsta de cinci ani; spălarea pe mâini și accesul la apă curată și mijloace sanitare.

Coaliția mondială împotriva pneumoniei infantile este organizatorul Zilei mondiale de luptă împotriva pneumoniei, care se marchează din 2009. Ea reprezintă o rețea formată din peste 140 de organizații internaționale, organizații guvernamentale, ONG-uri, institute de cercetare și universității sau fundații.

AGERPRES /(Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva