Facebook Twitter Email

Ziua Mondială a Urbanismului (World Urbanism Day) eveniment cunoscut și sub numele de Ziua Mondială de Planificare a Orașelor (World Town Planning Day) sau Ziua Internațională a Zonelor Urbane se marchează în fiecare an pe 8 noiembrie.

Foto: (c) www.cip-icu.ca

În această zi, sunt organizate diverse manifestări în instituțiile de învățământ sau în locuri publice pentru a înțelege mai bine importanța fenomenului de urbanizare în desfășurarea zilnică a vieții noastre.

La nivel mondial, în preajma acestei zile, are loc o conferință online, la care participă experți în domeniu. În 2014, conferința s-a desfășurat între 5-7 noiembrie și a avut ca temă: “Egalitatea teritorială — conduce la coeziune urbană”, care este și tema zilei din acest an. Aceasta subliniază faptul că planurile urbanistice și politicile pentru dezvoltarea urbană curentă realizate în concordanță cu cerințele viitorului, trebuie să aibă la bază principiile fundamentale ale echității, justiției și ale drepturilor omului, la nivelul întregii planete.

Ziua Mondială a Urbanismul prezintă o oportunitate excelentă de a privi asupra planificării urbane dintr-o perspectivă globală, un eveniment care face apel la conștiința cetățenilor și a autorităților publice, în scopul de a atrage atenția privind impactul asupra mediului înconjurător, ca urmare a dezvoltării orașelor și teritoriilor.

Ziua Internațională a Zonelor Urbane este aniversată începând din 1949, în peste 30 de țări, la inițiativa profesorului Carlos Maria della Paolera, de la Universitatea din Buenos Aires, cu scopul de a veni în sprijinul publicului interesat de soluții pentru organizarea orașelor fără afectarea mediului înconjurător.

Societatea internațională pentru planificarea orașelor și regiunilor sau ISOCARP a promovat întotdeauna Ziua Mondială a Urbanismului. Membrii organizației au un rol activ în organizarea evenimentelor din țara lor. Fondată în 1965, ISOCARP este o asociație a profesioniștilor cu experiență și înaltă calificare, recunoscuți în domeniul urbanismului, din peste 80 de țări din întreaga lume.

Prin celebrarea acestei zile, sunt aduse în prim-plan problema urbanizării cu efectele ei asupra evoluției durabile a societății și promovarea unei mai bune planificări. Urbanizarea nu este un fenomen nou. Ea a apărut pe o anumită treaptă din evoluția societății și, din acel moment, nu a mai fost cale de întoarcere din expansiunea sa. A schimbat fața lumii și a adus modificări atât în viața, cât și în mentalitatea oamenilor. Dacă, în urmă cu aproximativ 30 de ani, existau doar două metropole cu peste 10 milioane de locuitori (New York și Tokyo), astăzi numărul acestora a crescut semnificativ, la peste 20 de aglomerări umane.

Potrivit estimărilor Națiunile Unite, populația globală a ajuns la 1 miliard în 1804. 123 ani mai târziu, în 1927, a fost de 2 miliarde. După doar încă 33 de ani, în 1960, a ajuns la 3 miliarde. A atins cifra de 4 miliarde, 14 ani mai târziu, în 1974. În 1987, a ajuns la 5 miliarde, apoi, 6 miliarde în 1999, pentru ca, în prezent, să depășim 7 miliarde. Creșterea populației duce la provocări colosale în managementul urban, provocări precum lipsa locuințelor, infrastructura inadecvată, congestie și o calitate scăzută a vieții în mediul urban.

România, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, participă alături de alte 15 state europene la programul european Rețeaua Europeană de Cunoștințe în Urbanism — European Urban Knowledge Network (EUKN), care are drept obiectiv facilitarea schimbului de cunoștințe din domeniul urbanismului, în scopul susținerii elaborării de politici urbane eficiente, promovând dezvoltarea durabilă a orașelor. EUKN asigură legătura dintre autoritățile publice centrale, orașele europene, cercetătorii din domeniul urban și instituțiile de cercetare și învățământ, punând la dispoziție cunoștințele și experiența utilizatorilor finali, pentru schimbul de cunoștințe valabile și standardizate, pe baza necesităților privind șase domenii ale politicilor urbane: incluziunea și integrarea socială, locuirea, transportul urban și infrastructura, mediul urban, economia, cunoașterea și ocuparea forței de muncă, securitatea și prevenirea criminalității.

AGERPRES/ (Documentare-Daniela Dumitrescu; editor: Irina Andreea Cristea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva