Facebook Twitter Email

 

Foto: (c) Cristian NISTOR / AGERPRES ARHIVĂ

Ortodoxe
Sf. Ier. Pavel Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului; Sf. Cuv. Luca din Sicilia

Greco-catolice
Sf. aep. Pavel Mărturisitorul

Romano-catolice
Sf. Leonard, pustnic

Sfântul Ierarh Pavel Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului, este pomenit în calendarul creștin ortodox la 6 noiembrie.

Sfântul Ierarh Pavel era din Tesalonic, fiind notar și scriitor al Sfântului Alexandru, patriarhul Constantinopolului.

A fost ales patriarh după moartea patriarhului Alexandru, în anul 337, în timpul domniei — în partea de răsărit a imperiului — a împăratului roman Constanțiu (337-361), fiul lui Constantin cel Mare.

Împăratul Constanțiu fiind arian, (în acea vreme biserica era tulburată de erezia lui Arie, care susținea că Fiul nu este de o ființă cu Tatăl, deși la Sinodul I Ecumenic de la Nicea, din anul 325 această erezie fusese condamnată), l-a scos din scaun pe Sfântul Pavel (339) și a pus în locul lui pe Eusebiu al Nicomidiei.

Acesta a fost primul surghiun, după care Sfântul Pavel a revenit la scaunul său episcopal în anului 341, cu o scrisoare din partea împăratului Constans, fratele lui Constanțiu, aflat pe tronul imperial de apus. Păstorirea sa nu a durat prea multă vreme, căci în anul 342, împăratul, sfătuit fiind de arieni, îl va alunga din nou. A fost adus atunci la cârma Bisericii din Constantinopol ereticul Macedonie.

În anul 346, Sfântul Pavel s-a întors — pentru a treia oară — în scaunul de la Constantinopol, unde a rămas până în anul 351, când a fost surghiunit în Armenia. Aici a fost lăsat fără hrană și fără apă mai multe zile, fiind apoi sugrumat de arieni în Biserică cu însuși omoforul său.

AGERPRES/ (Documentare — Mariana Zbora-Ciurel, editor: Andreea Onogea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva