Facebook Twitter Email

La 16 octombrie, este marcată Ziua Europeană a Resuscitării (European Restart a Heart Day).

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES ARHIVA

Anul trecut Consiliul European de Resuscitare (CER) a organizat pentru prima dată acest eveniment ce are ca scop educarea populației tinere din Europa în ceea ce privește acordarea primului ajutor, în vederea creșterii numărului de supraviețuitori în cazul unui stop cardio-respirator. Victimele unui stop cardio-respirator au nevoie de manevre de resuscitare în cel mai scurt timp posibil, deoarece resuscitarea asigură un debit cardiac mic dar esențial către inimă și creier.

Inițiativa CER are loc după ce la 14 iunie 2012, Parlamentul European a solicitat organizarea unei săptămâni de informare în întreaga Europă despre tehnicile de resuscitare.

În Europa, numărul anual al celor care suferă un stop cardio-respirator în afara spitalelor, deci fără a putea beneficia de asistență medicală imediată, este în jur de 350.000 de oameni.

Mai puțin de 1 din 10 dintre aceștia supraviețuiesc, în condițiile în care primul ajutor, chiar fără a fi de specialitate, ar putea dubla sau chiar tripla rata de supraviețuire. Dacă în țări precum Spania sau Germania rata de intervenție publică în caz de stop cardio-respirator se situează între 12% — 15%, în Suedia sau Olanda șansa de a beneficia de prim ajutor din partea semenilor este de apropiată de 60%. În Europa doar una din șase victime ale stopului cardio-respirator primește ajutor de urgență din partea semenilor. Creșterea numărului celor salvați ar putea fi semnificativ dacă tot mai mulți dintre noi am învăța metodele de resuscitare. Doar în Europa ar putea fi salvate anual 100.000, potrivit Consiliul European de Resuscitare.

În România funcționează Consiliul Național de Resuscitare (CNRR), o organizație medicală științifică interdisciplinară al cărui principal obiectiv este promovarea standardelor de instruire și aplicare a resuscitării cardio-pulmonare și cerebrale la nivel național. CNRR este membru asociat al Consiliului European de Resuscitare, activitatea sa în domeniul educației în resuscitare desfășurându-se după standardele ILCOR (International Liaison Committee on Resuscitation).

AGERPRES /(Documentare — Horia Plugaru, Daniela Dumitrescu, editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva