Facebook Twitter Email

Un iranian care a văzut în România o țară a tuturor posibilităților ne dă o adevărată lecție de patriotism.

Foto: (c) Anamaria TOMA/AGERPRES ARHIVĂ

Versiunea în limba engleză

El își dorește ca această țară, dar și valorile ei să fie mai mult promovate, pentru că, spune acesta, România merită și are cu ce să se mândrească. Reza Taheri sau Sebi, cum îi spun apropiații, locuiește în comuna prahoveană Florești, el fiind cunoscut datorită faptului că și-a făcut aici o mini fermă de animale exotice în care crește de toate, de la găini, la șerpi și maimuțe, unele dintre acestea apărând în videoclipuri ale unor vedete autohtone precum Delia sau Deepcentral.

Sebi a venit în România la începutul anilor ’90 la studii, cu gândul să facă masteratul în București, la Politehnică, însă, tânăr fiind, a fost luat de val și a intrat în lumea afacerilor, mai ales că, în acea perioadă, ”totul mergea ca pe roate”, după cum el însuși mărturisește. A ales țara noastră datorită calității ridicate a învățământului de aici, dar și pentru faptul că, la acea vreme, România era ieftină. Pe scurt, pentru el România era o țară a tuturor posibilităților.

Foto: (c) Anamaria TOMA/AGERPRES ARHIVĂ

”Ca orice străin, am pornit cu tot ce mi-a picat la îndemână, de la încălțăminte, îmbrăcăminte, baruri, restaurante, de toate. Orice făceai tot mergea. (…) În principiu, este adevărat că nivelul de studii a fost și este ridicat în România, dar și partea financiară m-a atras aici, pentru că, pe plan internațional, pe perioada respectivă, era una dintre țările care erau mult mai ieftine: studiile, chiria, totul. În perioada aceea, chiar a fost o țară a tuturor posibilităților. Practic, cu foarte puțini bani, 300-500 de dolari, puteai să te apuci de propria ta afacere. Puteai să deschizi o tarabă, orice.

Totul era la început de drum atunci în România. Pentru un student care venea cu 1.000-2.000 de dolari era foarte ușor”, explică Sebi, descriind începuturile sale aici ca fiind ”roz și foarte frumoase”.

Nu doar partea financiară l-a atras pe iranian și l-a făcut să rămână aici, ci și felul de a fi al românilor, căldura lor și ”lipiciul” acestora în raport cu oamenii din jur. Din punctul lui de vedere, românii nu pot fi puși în categoria europenilor, ci mai degrabă a asiaticilor.

”Românii nu îi poți băga în categoria europenilor. Am umblat foarte mult în Europa, dar românii sunt mult mai mult asiatici decât europeni. Sunt mult mai calzi, mai primitori, mai calmi, un popor care se lipește de tine să îi povestești din lumea ta, de unde vii, prin ce ai trecut. Căldura asta te atrage”, recunoaște Sebi.

Foto: (c) Anamaria TOMA/AGERPRES ARHIVĂ

Încet, încet, acesta a decis să rămână în România, iar spre sfârșitul anilor 1990 a întâlnit-o pe Marilena, o frumusețe de București, înaltă, cu ochi verzi, care l-a vrăjit și cu care s-a căsătorit, aceștia având acum un băiețel de zece ani și o fată de 16 ani care, alături de pasiunea pentru animale, le ocupă tot timpul. Întreaga familie a fost ”contaminată” cu acest microb pe care Sebi îl poartă încă din copilărie, perioadă în care, își amintește el cu un zâmbet în colțul gurii, avea divergențe cu tatăl său din cauza faptului că tot timpul aducea acasă diverse animale.

”Pasiunea cu animalele este de mic copil. Nu știu câtă bătaie am luat de la tata pentru că umblam de la târg la târg și cumpăram porumbei, găini, pisici, câini, tot ce mișca. Microbul ăsta se transferă foarte rapid, de la mine la soție, de la ea la copii și toți suntem bolnavi, drogați cu animalele astea, că, dacă nu stăm cu ele, parcă am pierdut ceva pe ziua respectivă.

Cine are suflet pentru animale are suflet și pentru semenii lui. Când vorbim de suflet înseamnă dragoste. Când ai dragoste și faci lucrurile necondiționat cum face o mamă pentru un copil, atunci ai spor, atunci te duci înainte”, mărturisește iranianul.

De altfel, soția sa, tehnician dentar de profesie, a renunțat la meseria ei pentru a-l susține pe soțul ei în această pasiune și pentru a-i crește pe cei doi copii ai lor. Mulți îl întreabă dacă nu îi este teamă să stea în preajma animalelor exotice pe care le crește, iar răspunsul este de fiecare dată unul categoric: Nu. Explicația este aceea că orice animal te simte și, fiind crescut de mic, între el și om se creează o legătură puternică.

Foto: (c) Anamaria TOMA/AGERPRES ARHIVĂ

”Dacă eu dispar două zile, să plec la o expoziție, undeva, papagalul ăsta, care acum strigă așa tare și strică discuția noastră, imediat nu mai vorbește două zile, dar când deschid ușa începe să spună ‘baba, baba’ (adică tata — n.r.). Nu știu, simte, miroase, dar imediat mă strigă. Este o legătură care se fixează între tine și animal”, povestește Sebi.

Nu trăiește de pe urma mini fermei care este mai degrabă o pasiune, ci are și o afacere de care se ocupă. Totuși, nu își poate imagina viața fără animale pe lângă casă. A crescut animale și în perioada în care a stat în București, și în anii pe care i-a petrecut ulterior la Snagov. Viața l-a purtat apoi spre Ploiești și, pentru că la acea vreme nu avea unde să țină animalele în oraș, a decis să se mute la Florești, la 20 de kilometri de acest municipiu.

Dacă vreo vedetă autohtonă vrea să folosească animale exotice în videoclipurile ei, știe unde să sune: la Sebi! Printre cei care au apelat la mini ferma iranianului se numără artista Delia și băieții de la Deepcentral. Sebi spune că ceea ce a realizat în România nu ar fi putut face în nicio altă țară, pentru că nicăieri nu ar fi găsit pământul pe care noi îl avem și nici clima potrivită. 
Foto: (c) Anamaria TOMA/AGERPRES ARHIVĂ

”Ce am făcut în România nu aș fi putut face în nicio altă țară. De aia vin străinii aici în România, pentru că nu ar găsi nicăieri pământul românesc, natura și mulți alți factori care sunt la mijloc. Nu poți să faci așa ceva în Anglia, de exemplu. Aici e pământ destul, avem o climă bună și aici se poate face orice. Cine spune că din zootehnie sau din agricultură nu poți să trăiești, din punctul meu de vedere acela nu e nici grădinar, nici fermier. Imposibil!”, crede acesta.

Iranianul, care se simte aici ”ca orice român”, după ce și-a petrecut în România mai mult de jumătate din viață, are însă o durere în suflet, aceea că străinii nu mai vin în țara noastră așa cum o făceau odinioară, dar și că românii nu își mai promovează țara și valorile așa cum ar trebui să o facă.

”Fiecare dintre noi ar trebui să ne trezim din visul ăsta de lux, să fim realiști, să facă fiecare pentru copiii lui, pentru familia lui, să nu devină consumator și să ia hormoni de peste tot.

Nu! Mănâncă și bea românește, de la tine, din curtea ta, cum făcea bunicul acum o sută de ani. Șunca afumată să fie din porcul tău și ceapa din grădina ta. Ăsta este traiul românesc.

Foto: (c) Anamaria TOMA/AGERPRES ARHIVĂ

Să nu îi mai copiem pe italieni, pe francezi. Cioara a vrut să învețe cum merge păunul și s-a împiedicat. Mergeți mersul pe care îl aveți, mersul românesc, promovați România, nu Spania, Anglia, Italia. Toată lumea vine în România că s-a săturat de lux. Se duce la Maramureș pentru că acolo e pătură de lână ca acum o sută de ani, aer curat. Te duci doi ani în Spania și întrebi: cum se zice la asta? Păi, e mămăligă de care ai mâncat o viață întreagă. Cum adică ai uitat?”, mai spune iranianul, care se declară, acum, român.

Dacă ar lua-o de la capăt, Sebi nu ar schimba nimic din viața sa, ar merge pe același drum, pentru că, spune el, nu regretă nimic din ceea ce a făcut până acum.

AGERPRES/(AS — autor: Anamaria Toma, editor: Georgiana Tănăsescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva