Facebook Twitter Email

Regatul Lesotho, cu o suprafață de 30. 355 km pătrați și o populație de 1.942.008 de locuitori sărbătorește Ziua națională la 4 octombrie. Aceasta marchează ziua independenței (1966).

Foto: Globi.ro

Regatul Lesotho este situat în sudul Africii, formând o enclavă, fiind complet înconjurată de Africa de Sud. Capitala este Maseru. Lesotho înseamnă “țara poporului care vorbește limba Sesotho”. Lesotho este singurul stat independent din lume care se află în întregime la o altitudine de peste 1.000 de metri. Diviziuni administrative: 10 districte. Limbi oficiale sotho/sesotho și engleza.

Foto: (c) www.turistik.ro

Clima este temperat-continentală, cu puternice oscilații termice anuale (-6 grade C iarna și 32 de grade vara în regiunile mai joase; în regiunea, înaltă temperatura coboară sub—18 grade C); precipitațiile însumează în jur de 1 000 mm/an. Lesotho este străbătut de cursul superior al fluviului Orange, care izvorăște din Nord Estul țării. Vegetația naturală este predominant ierboasă (pajiștile ocupă 2/3 din suprafața țării), cu pâlcuri de pădure (0,5% din teritoriu); fauna este relativ săracă. Există un Parc Național numit Shlabathebe.

Fiind constituit din terenuri înalte, unele sate sunt atât de izolate, încât se poate ajunge la ele doar călare, pe jos sau pe calea aerului. Oamenii de afaceri au construit drumuri pentru a ajunge la minele de diamant și apele minerale din munți, însă multe canioane și cabane au rămas izolate. Munții oferă vizitatorilor o gamă largă de activități, de la drumeții și călărie până la pescuit.

Foto: (c) www.turistik.ro

Lesotho este adesea descris ca fiind un teritoriu aspru, simplu, de o frumusețe maiestuoasă, “Regatul Muntos” și “Regatul din Cer”. Lesotho oferă experiențe turistice bazate pe frumusețea naturii, floră și faună bogate, precum și din perspectiva patrimoniului cultural și istoric. Munții, văile și râurile oferă priveliști încântătoare.

Foto: (c) www.turistik.ro

Locuit de boșimani, Lesotho este populat, la începutul secolului XIX de triburi de origine basuto (de orgine bantu) refugiate aici în fața invaziei zuluse. Regele Moshoeshoe I (1820-1870), “părintele națiunii basuto”, unește triburile basuto, opune o dârză rezistență înaintării burilor și sfârșește sub presiunea acestora prin a accepta, în 1868, protectoratul britanic (Basutoland).

La 4 octombrie 1966, Basutoland își proclamă independența în cadrul Commonwealth-ului, sub numele Regatul Lesotho. Leabua Jonathan, liderul Pratidului Național din Basotho, devine premier (1966-1986), iar Moshoeshoe II, rege.

Pe fundalul unei situații interne extrem de instabile, regele este constrâns să renunțe la tron în favoarea fiului său, Letsie III, iar în 1993 au loc primele alegeri parlamentare libere, după 1970, câștigate de Ntsu Mokhehle, care devine șef al guvernului. Revenit la putere (1995), Moshoeshoe II moare într-un accident de mașină (1996), Letsie III fiind încoronat oficial rege la 7 februarie 1996.

Disputa dintre guvernamentali și opoziție pe tema alegerilor parlamentare (mai 1998), câștigată de partidul la putere, culminează cu izbucnirea unei rebeliuni militare (10 septembrie 1998). După ani de criză viața politică se stabilizează în 2003-2004.

Regatul Lesotho este monarhie constituțională. Regele este Letsie III (7 februarie 1996), iar premier este Motsoahae Thomas Thabane (8 iunie 2012). Parlamentul este bicameral: Senat (33 de membri) și Adunarea Națională (120 de locuri). Membrii sunt aleși prin vot popular pentru o perioadă de cinci ani. Ultimele alegeri au avut loc la 26 mai 2012, iar următoarele sunt programate pentru 2017.

Printre atracțiile turistice se numără: picturile boșimane pe stânci, ce înfățișează obiceiuri boșimane și animale, lângă Maseru — Ha Khotso și Ha Baroana; cea mai mare cădere de apă din Africa — Cascada Maletsunyae; grotele Motlejoeng; siturile Moyeni, Qalo și Morija unde, pot fi admirate urme de dinozauri; pădurea pietrificată de pe muntele Thaba-Ts-oeu; atracțiile capitalei Maseru — cimitirul istoric și arhitectura fascinantă a Palatului regelui și a reședinței primului ministru; drumețiile prin locuri precum Ramanbanta, Semonkong și Parcul Național Sehlabathebe.

Foto: (c) www.turistik.ro

Locuitorii din Lesotho împart multe tradiții culinare cu celelalte popoare din Africa de Sud. Produsele tipice sunt porumbul, sub forma de pastă groasă și pâinea. Carnea de vită, berbec și pui este populară, iar laptele se consumă acru. Berea este făcută mai degrabă din sorg decât din orz.

AGERPRES/(Documentare — Suzana Cristache Drăgan; editor: Irina Andreea Cristea)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva