Facebook Twitter Email

 BY  

Forumul social de activism se va desfășura între 12-16 august la FânFest, cel mai mare festival alternativ din România. Anul 2014 marchează cea de-a treia ediție a forumului și cea de-a noua ediție a festivalului de la Roșia Montană.

Lupta împotriva mineritului aurifer cu cianuri în carieră deschisă este în strânsă legătură cu alte campanii și lupte ale societății civile de peste tot din lume. Forumul social și de activism reunește aceste inițiative și le deschide publicului larg. Prin cele peste 30 de ateliere și conferințe cu invitați din peste 10 țări, acest eveniment este cel mai amplu forum de activism din România.

Cover_RMForum2014

“Toamna românească” a reprezentat o mobilizare fără precedent a zeci de mii de cetățeni din țară și străinătate. Aceștia au ocupat străzile marilor orașe cerând în mod pașnic și democratic ca Roșia Montană să nu fie distrusă. Demonstrațiile și marșurile de kilometri, mai întâi zilnice și apoi săptămânale, ale zecilor de mii de cetățeni au făcut ca mișcarea pentru salvarea Roșiei Montane să devină cunoscută și apreciată la nivel global. Acțiunile directe și manifestațiile din plină stradă au fost scântei ce au aprins discuțiile despre viitorul societății civile de la noi din țară, dar au reușit de asemenea și oprirea amenințării imediate pentru comunitatea milenară din Munții Apuseni. Chiar dacă manifestările stradale au încetat atunci când și-au atins scopul, euforia și experiențele pozitive ale miilor de participanți sunt la fel de vii. Mai mult, lecțiile învățate și ideile conturate cu ocazia “toamnei românești” sunt un punct de plecare foarte bine ancorat în dezbaterile legate de numeroase alte probleme sociale și de mediu, precum fracturarea hidraulică sau dreptul comunităților la dezvoltare durabilă.

Această ediție a forumului social și de activism va urmări cinci teme: 1. lupta împotriva practicilor miniere murdare și lansarea coaliției europene ce va milita pentru interzicerea folosirii cianurii în minerit, 2. campanii și mișcări sociale, 3. jurnalism cetățenesc și de investigație, 4. restaurarea patrimoniului cultural și dezvoltarea durabilă a comunităților și 5. campaigning boot-camp. Alături de acestea, o temă adiacentă va fi reprezentată de “Forumul diasporei” secțiune în care se vor întâlni voluntarii și activiștii ce au organizat toamna românească în afara granițelor țării.

Acestea sunt câteva din subiectele propuse:

– Campanii împotriva mineritului cu cianuri și lansarea campaniei europene de interzicere a cianurii în minerit

Mitul finlandez al mineritului modern / London Mining Network (Mișcări sociale împotriva mineritului în America Latină) / Plataforma pola defensa de Corcoesto e Bergantiños (The fight against Corcoesto’s golden mine. For the defense of our land) / Campania Salvați Roșia Montană / Gaia Foundation (Sprijinirea comunităților și mișcărilor sociale locale) / Mining Watch România / Solidarity for Taksim

– Jurnalism cetățenesc și de investigație

Casa Jurnalistului (Reportaje multimedia și de atmosferă) / Rise Project (Vizualizarea informațiilor pentru activism și advocay)

– Campanii şi mişcări sociale

Dialogue German platform on forests (Pădurea, mai prețioasă decât cheresteaua) / Gaze de șist – grupuri de inițiativă din România / Inițiativa europeană împotriva TTIP / Pacha Mama România / NDDL (Lupta împotriva aeroportului din Notre-Dames-des-Landes) / WWF (Paradoxurile micro-hidrocentralelor) / Bankwatch România (Impactul exploatării cărbunelui asupra oamenilor ) / Ceata (Brevete, licențe libere și drepturi de autor) / Ecoruralis (Acapararea terenurilor și drepturile țăranilor)

– Campaign boot-camp

World Development Movement (Instrumente și strategii de online campaigning) / Crowd-funding / Cum să îți faci propriul afiș / Centrul Rațiu pentru Democrație / Salvați Bucureștiul (Bazele accesului în justiție pentru ONG-uri și alte grupuri interesate)

– Patrimoniu și alternative durabile de dezvoltare

Produsul turistic Roșia Montană / Sănătate Dulce pe Valea Barcăului / Atelier de economie socială / Slow Food Turda / Arhitectură.Restaurare.Arheologie / Impcatul economic al investițiilor în patrimoniu / Moara Veche / Stanciova

Atât forumul, cât și festivalul FânFest sunt organizate integral pe bază de voluntariat. Infrastructura festivalului este instalată pe proprietăți private, cu locații dedicate desfășurării activităților forumului.  Donațiile individuale asigură finanțarea acestui eveniment, iar accesul publicului este gratuit.

Programul detaliat al festivalului este disponibil pe pagina de internet www.fanfest.ro. Această pagină furnizează toate informațiile necesare pentru planificarea participării la eveniment. Programul de reprezentații de teatru, proiecțiile de filme, concertele și evenimentele speciale pot însuma o vacanță reușită de șase zile în Apuseni.

FânFest este cel mai mare festival activist multi-cultural din România care a început din eforturile unei mici comunități de a-și proteja pâmântului, inspirând o generație întreagă. Sprijină și tu FânFest donând: igg.me/at/fanfest

Eveniment facebook: https://www.facebook.com/events/690608887654759

Mulțumim partenerilor noștri: TVR CLUJ, Europa FM, Radio Cluj, Cotidianul, Voxpublica, Kamikaze, Formula AS, Zile și Nopți, 7 Seri, TOTB, VICE, Casa Jurnalistului, Rise Project, Critic Atac, Veiozaarte, Epoch Times, România Curată, Zeppelin, Creionetica, Cluj.info, Transylvania Heaven, Liga Studenţilor Români din Străinătate, ido.ro, Hibridmedia, România Pozitivă, Dor de ducă, slicker.ro, revistaartesimeserii, infestival.ro, cluj.com, weart.ro, decluj.ro

Sursa: romania pozitiva

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva