Facebook Twitter Email

Producătorul de gaze naturale Romgaz a fost acceptat de către guvernul irakian, alături de alte aproape 50 de companii, pentru a participa la o preselecţie internaţională privind lucrări de explorare a unor perimetre de petrol şi gaze. De fapt, este vorba de Kurdistan, regiune autonomă din nordul Irakului. Reamintim, fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, anunţa, la începutul anului trecut, că Romgaz a achiziţionat datele geologice a cinci câmpuri petroliere din Irak şi că va exploata în viitor gaze în afara ţării.

O delegaţie a Romgaz se va afla duminică la Amman, Iordania, unde Ministerul irakian al Petrolului va susţine o prezentare pentru investitori. Compania va participa, astfel, la a patra rundă de licitaţii organizată de statul irakian, pentru şapte câmpuri gazeifere şi cinci petrolifere. Licitaţia este programată pentru 25-26 ianuarie.

Ministerul Petrolului de la Bagdad a extins recent lista companiilor preselectate, cu şase noi potenţiali beneficiari, inclusiv Romgaz, numărul acestora urcând la 46. Printre companiile selectate se numără ExxonMobil (SUA), Gazprom (Rusia), CNOOC (China), BP (Marea Britanie), Eni (Italia), Total (Franţa). Din Europa Centrală şi de Est, la licitaţia organizată de statul irakian participă şi compania croată INA.

Planurile Romgaz de a intra pe pieţele de gaze din afara României datează de câţiva ani. Astfel, începând cu 22 ianuarie 2009, Romgaz a devenit cotitular de drepturi şi obligaţii petroliere în două perimetre din Polonia şi trei perimetre din Slovacia. În perimetrele de explorare din Polonia, Romgaz deţine o cotă de participare de 30%, iar în perimetrele de explorare din Slovacia 25%, restul fiind deţinut de Aurelian Oil&Gas, un producător de gaze britanic ce operează şi în România. De asemenea, Romgaz este interesată să participe la licitaţii în ţări precum Azerbaidjan, Turkmenistan şi Kazahstan, în vederea concesionării de perimetre în zona Mării Caspice.

Sursa: Focus energetic http://www.focus-energetic.ro/romgaz-pe-lista-scurta-in-kurdistan-5689.html

 

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva