Facebook Twitter Email

Publicitatea negativă din Marea Britanie i-a descurajat, probabil, pe unii imigranți, însă societatea britanică ne-a primit cu brațele deschise pe mulți dintre noi, susțin românii care au stat de vorbă cu The Guardian.

Scăderea numărului de români și bulgari care lucrează în Marea Britanie nu reprezintă “nicio surpriză”, explică Tommy Tomescu, un medic dentist român, candidat la europarlamentare pentru Londra din partea Partidului Europenilor, o formațiune care militează pentru drepturile lucrătorilor imigranți și pentru renunțarea la a găsi țapi ispășitori.

La o conferință de presă organizată la restaurantul cu specific românesc și italian Cornelius din Tottenham Hale (nordul Londrei), Tomescu a pus sub semnul întrebării acțiunile candidaților UKIP care transformă imigranții în “țapi ispășitori”, sugerând în același timp că acești aceștia ar trebui să demisioneze.

Potrivit lui Tomescu, comunitatea românească dorește, de asemenea, scuze din partea organizației Migration Watch, care a prezis că 500.000 de imigranți ar putea ajunge anual în Marea Britanie.

Alți români sunt de acord că atacul prin publicitate negativă din Marea Britanie i-ar fi putut descuraja pe unii imigranți.

“Cred că este posibil”, afirmă Larisa Stanciu, 24 de ani, o asistentă medicală din Craiova, sudul României. Ea și prietena sa Stela Ciobanu (24 de ani), de asemenea asistentă medicală, lucrează ca menajere într-un hotel din Londra. Pentru că nu și-au găsit de lucru ca asistente medicale acasă, tinerele au decis că slujba de menajeră în Marea Britanie este mai bine plătită și de preferat până ce vor cunoaște mai bine limba engleză și vor putea aplica pentru locuri de muncă mai bune, eventual din nou în asistența medicală.

Stela Ciobanu a ajuns în Marea Britanie în luna ianuarie, deoarece ridicarea restricțiilor a simplificat procedura de a obține numărul de asigurare (National Insurance Number).

“Mulți dintre cei înregistrați acum ca lucrând se aflau deja aici și au aplicat pentru numerele de asigurare după 1 ianuarie, știind că acum nu mai este obligatoriu să lucrezi ca independent. Oricine a vrut să vină în Marea Britanie era deja aici”, explică Tomescu.

Violeta Pătrașcu a fost una dintre persoanele care au ignorat mass-media și comentariile politice negative și a venit în Marea Britanie în noiembrie. De atunci, explică ea, a descoperit că britanicii sunt” într-adevăr foarte politicoși și de ajutor”.

La 49 de ani, Violeta avea o vârstă mai mare decât majoritatea migranților economici. Românca a venit singură, lăsându-și acasă, la Constanța, fiica în vârstă de 15 ani și soțul comandant de navă în rezervă, pentru a realiza visele și pe cele ale familiei. După ce a avut propria școală de șoferi, românca a aderat la școala de șoferi Bill Plant și efectuează ‘drive test’-uri cu clienții în Londra.

Violeta Pătrașcu vrea în cele din urmă să devină orator motivațional și să studieze marketingul, după ce în România a absolvit filologia.

“Desigur, voi lucra în același timp, pentru că trebuie, pentru bani”, a explicat ea. “Această isterie de până la 1 ianuarie, atunci când mass-media de aici, din Anglia, au spus că o mulțime de români vor veni să ia bani. Ei bine, am venit aici pentru a lucra. Și pentru a studia”, a povestit ea pentru The Guardian.

Claudia Cîrlig, 37 de ani, este o altă româncă, a cărei călătorie, din România la Oxford, a fost inclusă în cele mai recente date despre imigrație. După ce a studiat la Universitatea din Warwick în urmă cu doi ani, ea a revenit în Marea Britanie pentru a pune bazele unui proiect de teatru, intitulat “Tales Told in Romanian” (“Povești spuse în română”), cu scopul de a aduce teatrul românesc la Leicester Square Theatre din Londra și, de asemenea, la Dublin.

Claudia povestește că a fost atrasă de Marea Britanie pentru că a simțit că societatea britanică este foarte deschisă. “Mă simt acceptată. Locuiesc într-o casă cu mai multe persoane la Oxford și am primit un fluturaș UKIP. Colegul meu de apartament tocmai l-a aruncat. În afară de aceasta, cred sincer că societatea este foarte amabilă și primitoare”, adaugă ea.

Sursa:AGERPRES

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva