Facebook Twitter Email

Peştera Lacul Verde, denumită şi Peştera cu Lac, este situată în peretele vestic al Muntelui Stogşoare, la o altitudine absolută de circa 990 metri şi relativă de 140 metri faţă de talvegul văii râului Cheia, în versantul stâng al Ogaşului Ursului, din Munţii Căpăţânii, Masivul Buila – Vânturariţa.

Peştera Lacul Verde şi-a căpătat denumirea după culoarea intensă a lacului pe care îl ascunde între pereţii săi de stâncă, un ochi de apă de circa 10 metri pătraţi, dar cu o adâncime care atinge în unele locuri chiar şi 3 metri.

A fost explorată şi cartată în anul 1978 de către Cercul de Speologie “Niphargus” Râmnicu Vâlcea, fiind una dintre cele mai apreciate si vizitate pesteri din zonă, adăpostind puncte fosilifere şi faună cavernicolă de interes.

Intrarea relativ mare, de circa 6×4 metri, este urmată imediat de două galerii: prima, foarte îngustă, are numai 10 metri lungime, iar cealaltă, largă şi înaltă, are podeaua dreaptă, acoperită cu fragmente mărunte în primii 15 metri şi cu blocuri mari de calcar în rest, prăbuşite peste vechi concreţiuni.

După 35  de metri, galeria se ramifică: în dreapta se termină cu trei diverticule scurte, iar în stânga coboară la lacul prins între pereţii unei diaclaze. Cele două ramificaţii, după ce îmbrăţişează un imens pilier, se reîntâlnesc în Sala Mare. Ramificaţia principală are o pantă de 4 metri, iar cea secundară este uşor descendentă, neconcreţionată şi foarte largă (25 de metri).

Prezenţa lacului într-o peştera fosilă suspendată în calcare puternic fisurate se explică prin impermealizarea puţului galeriei cu argilă de decalcifiere.

Prin deschiderea unor fisuri, este posibil ca lacul să se dreneze, ca şi cel din Peştera Pagodelor.

Accesul în peşteră este îngreunat datorită blocurilor mari de calcar prăbuşite. Totuşi,nu necesită echipament special, ci surse de lumină.

Peştera Lacul Verde sau Peştera cu Lac este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Valea Oltului, obiectiv pe care nu ar trebui să-l rataţi dacă vă aflaţi în apropiere.

Pentru cei care doresc să viziteze peştera, calea de acces pleacă din D.N. 64A Râmnicu Valcea – Olăneşti, în dreptul satului Cheia se urmează, circa 16 kilometri, un drum modernizat şi forestier, apoi poteca nemarcată pe malul stâng al pâraului Cheia, până în Cheile Cheii.

Sursa: financiarul

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva