Facebook Twitter Email

Un atelier medieval de fierărie vechi de câteva sute de ani și o sală special amenajată pentru ca turiștii să poată lua în mână o sabie și un scut sau să îmbrace o cămașă de zale, au fost deschise vineri la Castelul Corvinilor din Hunedoara, ca parte a unui proiect mai amplu de promovare a monumentului istoric, ce va încuraja conceptul de ‘muzeu viu’.

Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES ARHIVA

Astfel, în aripa administrativă a castelului, turiștii pot vedea, la scară normală, cum arăta un atelier de fierărie în urmă cu peste 500 de ani, de la sculele folosite de fierari până la echipamentele cunoscute, cum sunt foalele pentru întețirea focului. Toate piesele au fost obținute din donații oferite de sătenii din jurul municipiului Hunedoara.

‘Am încercat să refacem întreg atelierul, inclusiv șopronul. Un sătean ne-a oferit grinzile masive din lemn, pentru că nu le mai folosea acasă. Celelalte piese le-am primit de la diverși donatori, iar noi am muncit aproape două săptămâni, pe brânci, pentru a putea crea un produs turistic reușit pentru cei vor veni la castel în această vară. Vor fi o mulțime de surprize’, a declarat Ioan Bodochi, președintele Asociației pentru Protejarea și Conservarea Castelului Corvinilor.

Într-o altă încăpere, situată la baza Turnului Alb, a fost amenajat un spațiu în care turiștii vor putea pune mâna pe o sabie sau un scut, toate replici ale celor originale. Oamenii se vor putea fotografia cu aceste obiecte, iar dacă noul concept va avea succesul scontat, tot aici va putea fi îmbrăcată partea superioară a unei armuri, cu ajutorul cavalerilor din Asociația Ordinul Cavalerilor de Hunedoara.

‘Din experiența noastră, omul matur poate deveni un copil atunci când atinge niște obiecte cărora le poate simți forma sau greutatea. Replicile permit ca turiștii să le poată simți. Se desființează astfel acele bariere care sunt legate de prezența unor vitrine. Atunci când suntem noi acolo ne asigurăm că vizitatorul poate îmbrăca o cămașă de zale, poate purta un coif sau simte greutatea unei arme’, a explicat președintele Asociației Ordinul Cavalerilor de Hunedoara, Marius Badiu.

Proiectul de promovare turistică a monumentului istoric de la Hunedoara a fost inițiat de Asociația pentru Protejarea și Conservarea Castelului Corvinilor și Asociația Ordinul Cavalerilor de Hunedoara, cu sprijinul autorităților locale. Scopul principal al acestuia este de a oferi vizitatorilor activități interactive prin diverse evenimente culturale de calitate.

‘Castelul este foarte important pentru promovarea turismului în municipiul Hunedoara. Este un monument unic în țară și este de referință între castelele medievale din Europa. Este foarte important că mai multe ONG-uri se implică pentru a realiza evenimente pe gustul turiștilor’, a declarat primarul municipiului Hunedoara, Viorel Arion.

Potrivit acestuia, Castelul Corvinilor din Hunedoara se bucură de o creștere constantă a numărului de turiști, astfel că anul trecut acesta a fost vizitat de circa 300.000 de oameni, plătitori de bilet.

(A, AS — autor: Sorin Blada, editor: Diana Dumitru)

Sursa: AGERPRES

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva