Facebook Twitter Email

Sfinx.jpg

Toti romanii au auzit de Sfinxul din Bucegi, Casa Poporului si Dracula. Mai putin cunoscute sunt insa legendele din jurul acestor simboluri, care au facut Romania celebra si peste granitele sale.

DailyBusiness.ro va prezinta mai jos o selectie a celor mai reprezentative embleme ale tarii si semnificatiile lor.

Drapelul national al Romaniei este un tricolor cu benzi verticale, incepand de la lance, albastru, galben si rosu. A fost adoptat pentru prima data pe 26 iunie 1848.

Drapelul este foarte asemanator cu drapelul civil al Andorrei si cel de stat al Ciadului, neavand insa nici o legatura cu acestea, potrivit Wikipedia. Asemanarea cu drapelul Ciadului, care difera de drapelul romanesc doar prin nuanta usor mai inchisa a fasiei albastre (indigo, in loc de cobalt cum e la cel romanesc), a starnit discutii la nivel international.

Ambasada Ciadului de la Moscova a inaintat Organizatiei Natiunilor Unite un protest oficial, prin care cerea ca drapelul Romaniei sa nu mai fie arborat la ONU, protest respins deoarece existenta tricolorului vertical albastru-galben-rosu ca drapel al Romaniei este anterioara existentei statului Ciad.

Conform unei legende, culorile rosu, galben si albastru ar fi fost utilizate inca din vechime de catre romani ca simbol al lor sau de altii pentru a-i desemna pe acestia. Aceste culori se regasesc pe diplomele emise de Mihai Viteazul, pe scuturi si pe lambrechinii stemelor.

Tricolorul ca simbol al natiunii romanesti apare insa la inceputul secolului XIX : astfel, este de remarcat prezenta celor trei culori in canafii si in picturile de pe panza drapelului rascoalei lui Tudor Vladimirescu, in cadrul careia li se atribuie pentru prima oara semnificatia: “Libertate (albastrul cerului), Dreptate (galbenul ogoarelor), Fratie (rosul sangelui)”.

Dracula, personajul principal al romanului scris in anul 1897 de autorul irlandez Bram Stoker, a devenit unul dintre cei mai renumiti vampiri din literatura. Desi lucrarea Dracula este fictiva, aceasta contine anumite referinte istorice.

In urma publicarii “In Search of Dracula” (In Cautarea lui Dracula) de Radu Florescu si Raymond McNally in 1972, presupusa legatura dintre Vlad Tepes personajul fictiv Dracula a lui Stoker a atras atentia populara. In timpul domniei principale (1456-1462), se presupune ca Vlad Tepes a omorat intre 40.000 si 100.000 de europeni (rivali politici, criminali sau pe oricine considera “nefolositor umanitatii”), in principal folosind metoda favorita de a trage in teapa.

Principalele relatari provin de la sasii care locuiau in Transilvania, care aveau confruntari dese cu Vlad al III-lea. Numele dracula inseamna “Fiul Dracului”. Stoker a intalnit numele Dracula dupa ce a citit istoria Romaniei, si a ales sa schimbe numele initial dat personajului principal (Contele Wampyr).

Palatul Parlamentului din Bucuresti, Romania (cunoscut inainte de revolutie sub numele de Casa Republicii sau Casa Poporului), masoara 270 m pe 240 m, 86 m inaltime, si 92 m sub pamant. Are 12 nivele la suprafata si alte 8 subterane. Conform World Records Academy, Palatul Parlamentului este cea mai mare cladire administrativa pentru uz civil ca suprafata din lume, cea mai scumpa cladire administrativa din lume si cea mai grea cladire din lume.

Inceput in timpul regimului comunist, (autointitulat „Epoca de Aur” a Romaniei si inlaturat in mod violent, prin Revolutia din 1989), asa-numitul Proiect Bucuresti a fost un proiect ambitios al cuplului Ceausescu inceput in anul 1978, ca o replica a orasului Phenian, capitala Coreei de Nord.

Un proiect de sistematizare exista inca din anii ’30 (din timpul lui Carol al II-lea) pentru zona Unirii – Dealul Arsenalului. Dupa cutremurul din 1977 Nicolae Ceausescu a ordonat „reconstruirea” Bucurestiului ca un nou oras, de sine statator. In anii 1978-79 a avut loc un concurs la nivel national pentru reconstruirea Bucurestiului. Concursul a durat aproape 4 ani si a fost castigat de Anca Petrescu, o tanara arhitecta de numai 28 de ani, care a fost numita arhitect sef a acestui proiect exceptional de controversat.

Santierul propriu-zis a inceput in anii 1980 cu demolarea a peste 7 km patrati din vechiul centru al capitalei si relocarea a peste 40.000 de oameni din aceasta zona. Lucrarile s-au efectuat cu munca fortata a militarilor in termen si astfel costul a fost redus la minimum.

In 1989 costurile cladirii erau estimate la 1,75 miliarde dolari americani iar in 2006 la 3 miliarde euro.

Sfinxul din Muntii Bucegi este un megalit antropomorf situat la 2.216 m altitudine. Originea numelui Sfinxului este datorata asemanarii sale cu un cap uman, mai exact cu asemanarea Sfinxului Egiptean, formarea lui fiind datorata eroziunii eoliene (vantului). Format dintr-ul bloc mare de piatra ce a capatat forma de astazi intr-un timp foarte indelungat, Sfinxul din Bucegi, aflat pe platoul Bucegi masoara 8 metri in inaltime si 12 metri in latime.

Din punct de vedere istoric si chiar mistic, Sfinxul este reprezentarea unei divinitati supreme din timpuri pelasge. Aspectul sau omenesc este asociat cu o expresie de suveranitate si putere, acest lucru fiind evidentiat prin fata proportionata, buze severe si barbia voluntara. Pelasgii au fost anteriori grecilor, triburile lor fiind raspandite mai ales in zona Marii Egee. Multi istorici merg pana acolo incat spun ca Marele Sfinx de la Giza, Egipt, este o copie a celui de pe platforma Bucegilor.

Acest lucru se bazeaza pe niste asemanari care sunt mai mult sau mai putin intamplatoare, cum ar fi faptul ca Sfinxul din Bucegi are aceeasi inaltime cu cel egiptean, de la Gizeh. Asemanarea sa cu un Sfinx (daca este privit din anumite unghiuri, marcate in jurul sau), cat si legendele si istoria locului, au facut ca aceasta formatiune geologica sa devina o atractie turistica importanta. Se spune ca acest loc a fost centru energetic folosit pe vremuri de extraterestri, multe legende circuland prin partile locului in acest sens. in imediata apropiere a Sfinxului se afla o anume pestera ce ar strange mistere energetice deosebite. Aceste mistere energetice sunt atractia multor oameni pasionati de acest subiect. Alte zvonuri spun ca tot aici ar exista o mina de uraniu, parasita, ce nu mai este in functiune din al doilea razboi mondial.

tuicadeprune.ro
tuicadeprune.ro
 Tuica este un produs alcoolic traditional romanesc care contine intre 28% si 60% alcool (de obicei 40-45%), preparat numai din prune.

In mod traditional, tuica este preparata la inceputul lunii octombrie pana la inceputul lunii decembrie. Procesul trebuie sa fie, in general, terminat inainte de Craciun, pentru a nu lasa afaceri neterminate pentru anul viitor. Prunele sunt lasate pentru fermentare (macerare) timp de 6-8 saptamani, in butoaie mari.

Productia de tuica se poate ridica pana la 5 litri pe familie pe an, prunul fiind copacul cel mai prezent in livezile din Romania. Conform datelor unui recensamant, aproximativ 75% din recolta se termina ca tuica. Romania este printre cei mai mari producatori de prune din lume, si cea mai mare parte din aceasta productie este transformata in tuica.

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva