Facebook Twitter Email

Turistii vor putea vizita Pestera Tausoare, cea mai lunga din Carpatii Orientali

Pestera Tausoare din Muntii Rodnei, cunoscuta drept cea mai lunga pestera din Carpatii Orientali prin cei aproximativ 20 kilometri ai sai, va fi deschisa in premiera pentru turisti in toamna acestui an, tariful de vizitare urmand sa fie de 20 lei de persoana.

Pana acum, pestera, situata pe raza judetului Bistrita-Nasaud, a fost vizitata doar de grupuri de specialisti in domeniu, avand in vedere ca accesul in zona si in cavernament este unul dificil. Custodele pesterei, Crin Triandafil Theodorescu, a declarat marti pentru Agerpres ca, potrivit regulamentului de ecoturism, Pestera Tausoare nu va fi deschisa turismului de masa, ci doar unor grupuri restranse, de maximum zece persoane, care vor putea vizita pestera de doua ori pe luna. Vizitarea pesterei se va face doar cu echipament de protectie special si in urma semnarii unei declaratii pe propria raspundere, avand in vedere ca este nevoie de o conditie fizica buna pentru a putea strabate traseul lung de un kilometru, care coboara pana la o adancime de peste 200 metri.

Pestera se afla in custodia Complexului Muzeal Judetean Bistrita-Nasaud, iar Consiliul Judetean a inaintat un proiect de hotarare prin care se stabilesc tarifele de acces in cavernament. Astfel, tariful de vizitare este de 20 lei de persoana, cel de fotografiere este intre 100 si 500 lei pentru filme documentare si de 1.000 lei pentru filme artistice, iar tariful pentru fotografierea pesterii in scop comercial este intre 100 si 500 lei, in functie de raza de distribuire a fotografiilor.

Pestera de la Izvorul Tausoarelor se afla la o altitudine de 964 metri in Muntii Rodnei, accesul facandu-se din comuna Rebrisoara, pe DJ 172D, spre Valea Gersei. Galeriile sale masoara o lungime de circa 20 kilometri, insa dimensiunile exacte vor fi stabilite in urma operatiunii de cartare ce se desfasoara in prezent in baza unui proiect cu fonduri europene. Pestera face parte din reteaua de situri Natura 2000 si este incadrata la clasa de protectie maxima A, ceea ce permite doar o forma restrictiva de turism.

De asemenea, Pestera Tausoare are statut de habitat de importanta europeana pentru chiroptere, aici hibernand in jur de 10.000 de lilieci. Custodele pesterei, Crin Triandafil Theodorescu, spune ca pana acum au fost identificate patru specii de lilieci (Rynolophus hipposideros, Myotis myotis, Myotis Blythii, Rhinolophus ferrumequinum), insa exista indicii si despre existenta unei a cincea specii.

In iulie 2012, Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud a semnat un contract cu Ministerul Mediului si Padurilor in valoare de aproximativ 1,2 milioane lei, finantat prin POS Mediu, prin care se urmareste realizarea unui cadru de management eficient al sitului de importanta comunitara si ariei protejate de interes national Pestera Tausoare, in vederea conservarii biodiversitatii, a habitatelor naturale si a speciilor existente in areal. Durata de implementare a proiectului este de 30 de luni.

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva