Facebook Twitter Email

Municipiul Piatra-Neamț se află în topul orașelor europene cu o calitate a vieții ridicată, potrivit raportului făcut public de Comisia Europeană, în urma sondajului realizat în octombrie 2013.

Reprezentanții primăriei Piatra Neamț au dat publicității, datele acestui raport care vizează percepția asupra calității vieții în 79 de orașe europene. Sondajul a fost realizat în cadrul Auditului urban la nivel european și reprezintă o inițiativă a Direcției Generale de Politică Regională a Comisiei Europene, cu scopul de a compara calitatea vieții între diferitele zone ale Uniunii Europene.

În cele 79 de orașe sunt incluse 28 de capitale ale statelor membre ale Uniunii Europene, inclusiv Turcia. Numărul acestor orașe suplimentare este stabilit în funcție de mărimea statului respectiv. Aceste orașe sunt capitale de regiune și sunt alese astfel încât să acopere statul respectiv atât geografic, cât și ca dimensiune de orașe. Din România au fost alese pentru a face parte din sondaj, pe lângă București, Cluj-Napoca, oraș mare situat în nord-vestul țării și Piatra Neamț, oraș mediu situat în nord-estul țării.

Astfel, nivelul de satisfacție este de peste 70% în 63 de orașe, iar în 7 orașe — respectiv Groningen, Oviedo, Malmo, Munchen, Aalborg, Piatra-Neamț și Luxemburg — 9 din 10 respondenți se arată satisfăcuți de spațiile publice.

Potrivit sondajului, nivelul de satisfacție este de 77 la sută în Cluj Napoca și 52 la sută în București.

Găsirea unei locuințe la un preț rezonabil este percepută ca o provocare pentru mai mult de jumătate din respondenți și această dificultate apare ca severă în capitalele statelor. În 50 de orașe, una din două persoane consideră că nu este deloc ușor să își găsească o locuință la un preț rezonabil. Cel mai ridicat nivel al locuitorilor satisfăcuți de prețul locuințelor din orașul lor se află în Oviedo, Piatra-Neamț, Braga și Oulu, fiecare cu 65 la sută, în timp ce cei mai mulți respondenți nemulțumiți se află în Geneva și Paris — cu 95 la sută și Munchen — cu 94 la sută.

În municipiul Cluj Napoca, 49 la sută sunt satisfăcuți de prețul locuințelor, în timp ce în București, procentul celor satisfăcuți este de 39 la sută.

În 60 de orașe, majoritatea respondenților sunt satisfăcuți de gradul de curățenie al orașului, iar în 28 de orașe nivelul de satisfacție este mai mare de 70 la sută. Acest nivel foarte ridicat se regăsește în Oviedo, 95 la sută, Luxemburg, 92 la sută și Piatra-Neamț, 91 la sută.

În București, procentul celor satisfăcuți de curățenie este de 31 la sută.

În 58 de orașe, majoritatea celor chestionați sunt satisfăcuți de calitatea aerului, iar în 19 orașe, printre care și Piatra-Neamț, satisfacția este de peste 80%.

Municipiul Piatra-Neamț se regăsește printre primele clasate și la alte categorii, cum ar fi nivelul zgomotului (locul 21), măsuri luate împotriva schimbărilor climatice, surse alternative de energie (locul 12), sentimentul de siguranță al locuitorilor (locul 17) sau percepția privind calitatea serviciilor administrative locale (locul 16).

Sondajul a fost efectuat de către firme specializate pe eșantioane reprezentative de minim 500 de persoane, însă marea majoritate a eșantioanelor, în anchete la nivel național, nu depășesc 1.500 de persoane.

Sursa: AGERPRES / Bucharest Herald

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva