Facebook Twitter Email
Investitorii au dublat sumele aduse în primele şase luni la subsidiarele din România, ajungând la circa 165 mil. euro
Majoritatea fondurilor sunt pentru dezvoltarea de centre comerciale şi spaţii de birouri, atât în Capitală, cât şi în afara Bucureştiului
Firmele sunt în mare parte vehicule de investiţii înregistrate în Cipru sau Olanda, dar şi în Spania, Polonia şi Luxemburg

Capitalul firmelor pe care investitorii străini le deţin în România au fost dublate în primele şase luni. Astfel, aceştia au adus în primul semestru aproximativ 165 milioane de euro, nivel care reprezintă aproape dublul sumei alocate în perioada similară a anului trecut, de 86 milioane de euro, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.
Cele mai multe subsidiare locale deţin centre comerciale sau spaţii de birouri, iar firmele-mamă sunt în mare parte vehicule de investiţii înregistrate în Cipru sau Olanda, dar şi în Spania, Polonia şi Luxemburg.
Banii investitorilor au mers atât către Capitală, cât şi către firmele din afara Bucureştiului.
Cea mai mare subscriere a fost realizată de  firma Tower Center, înregistrată în Cipru, care a adus 33,4 milioane de euro la capitalul firmei din România. Firma deţine imobilul de birouri cu acelaşi nume din Piaţa Victoriei.
Proiectul Tower Center a fost dezvoltat de firmele Avrig 35 şi Industrialexport şi preluat anul trecut de oamenii de afaceri Ioannis Papalekas şi Dragoş Bîlteanu. În ultimele luni clădirea a reuşit să atragă chiriaşi precum Hidroelectrica, Ernst&Young, Huawei şi compania belgiană de IT Cegeka.
Printre firmele care au beneficiat de sume suplimentare din partea investitorilor se numără Goldale Real Estate, cu o infuzie de 24,8 milioane de euro, Masterage Imobiliare, al cărei capital a fost majorat cu 21,8 milioane de euro (ambele firme sunt deţinute de grupul spaniol Riofisa şi de omul de afaceri Ion Ţiriac).
Compania Riofisa este un grup imobiliar specializat în dezvoltarea Centrelor Comerciale şi de Recreere, care a dezvoltat în trecut mai mult proiecte împreună cu Ţiriac Imobiliare.
De asemenea, CEIF Industrial Epsilon a primit 5,6 milioane de euro de la fondul australian de investiţii Valad.
Valad a intrat pe piaţa românească în anul 2008, prin achiziţionarea fondului britanic Teesland iOG, care deţinea proiectul logistic A1 Business Park, cumpărat în 2007 de la Cefin pentru 70 de milioane de euro.
Australienii controlează prin Central European Industrial Fund (CEIF) şi o altă proprietate industrială, cu o suprafaţă de 17.183 mp şi un grad de ocupare de 82%, amplasată în Domneşti.
Fondul de investiţii anunţa la începutul anului trecut că intenţionează să extindă centrul logistic A1 Business Park, într-un an sau doi.

Fonduri şi pentru renovarea Millennium Tower

Totodată, compania scoţiană Aberdeen Asset Management, a adus la capitalul firmei DEGI Millennium Tower peste 19,4 milioane de euro.
Firma deţine clădirea de birouri Millennium Business Center, situată lângă Biserica Armenească din centrul Capitalei şi afectată de un puternic incediu în urmă cu patru ani. Anul trecut, Aberdeen Immibilien a obţinut autorizaţia de construcţie pentru refacerea proiectului, durata lucrărilor fiind de 14-16 luni.

Un centru comerical în Braşov

O altă investiţie importantă realizată în acest an este cea a dezvoltatorului imobiliar polonez Echo Investment. Acesta a subscris 14,7 milioane de euro la capitalul firmei Echo Investments Project 1 din Braşov, prin intermediul căreia vrea să construiască un centru comercial în acest oraş.
Şi investitorii canadieni ai companiei imobiliare Benovo au capitalizat, cu 2,8 milioane de euro, firma Vic City, dezvoltatorul centrului comercial Victoria City Lifestyle care urmează să fie construit în Bucureştii Noi.
Grupul american Prologis, dezvoltatorul şi administratorul de spaţii industriale, a majorat capitalul uneia dintre firmele sale din România, Prologis Joiţa (Giurgiu), cu 2,6 milioane de euro.
De asemenea, omul de afaceri grec Ioannis Papalekas a capitalizat, în două rânduri, cu un total de peste 3 milioane de euro firma Star Imob Construct, prin intermediul căreia a cumpărat centrul comercial City Mall, în faliment.
Spaţiul în care a funcţionat mall-ul este în proces de renovare în vederea transformării în clădire de birouri.

Investiţii şi în afara Capitalei

Banii investitorilor au mers şi spre firme din afara Bucureştiului.
Astfel, capitalul firmei Timişoara Office Building a fost majorat cu 4,23 milioane de euro, în timp ce mai multe vehicule înregistrate în Cipru – Land Târgu Mureş One, Land Suceava One, Land Sibiu One – au beneficiat de fonduri totalizând aproape 12 milioane de euro. Firmele sunt controlate de Rewo Management, firmă din grupul austriac Volksbank, cu activităţi imobiliare.
Totodată, fondul Flavus Investiţii a suplimentat capitalul Coresi Business Park cu 4,5 milioane de euro. Anul trecut, fondul anunţa că va continua să investească în fosta platformă industrială Tractorul, în special în spaţii de birouri.
Alt investitor imobiliar activ pe piaţa românească în primele şase luni a fost firma Wellkept Imobiliare, cu acţionari din Cipru, care a investit 1,025 milioane de euro.
Anul trecut, Wellkept Imobiliare a început construcţia unei clădiri de birouri cu cinci etaje pe Bulevardul Nicolae Bălcescu din centrul Bucureştiului, vizavi de Sala Dalles.
În plus, Talia Developments, cu acţionari spanioli a investit 4,7 milioane de euro şi firma Town Imobiliare a adus la capitalul firmei deţinute în Bucureşti 1,3 milioane de euro.

autor  – Andreea Stoica
Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva