Facebook Twitter Email

Benjamin-de-Rothschild_pics_809Numărul miliardarilor străini tentaţi de dezvoltarea unor business-uri în domeniul imobiliar la Braşov este în creştere. Dacă în urmă cu doi ani se ştia doar de patru oameni superpotenţi din punct de vedere financiar care doresc să dezvolte ansambluri rezidenţiale sau mall-uri în Braşov, acestora li s-au mai adăugat doi.

Baronul Benjamin de Rothschild – trei hectare pentru Planorama Braşov

Cel mai sonor nume este Rothschild. Benjamin de Rothschild (50 de ani- foto) este singurul fiu-moştenitor al baronului Edmond Adolphe de Rothschild şi conduce afacerile familiei adunate sub umbrela Edmond de Rothschild Group. În 2010, grupul francez a decis să iasă din cel mai important parteneriat pe care îl avea pe piaţa românească. Rothschild s-a angajat, alături de israelienii de la Ocif, să dezvolte proiecte rezidenţiale de 200 milioane euro în România. Cele două companii au apucat să dezvoltate împreună doar ansamblul rezidenţial Vivando Unirii, o investiţie de 25 milioane euro, şi deţin un teren de circa 90.000 mp în Pipera. Colaborarea a fost ruptă ca urmare a dificultăţilor financiare traversate de Ocif şi a divergenţelor pe seama administrării proiectelor dezvoltate în parteneriat. Francezii de la Rothschild mai au în România doar parteneriatul cu Roy Gill şi Eitan Eldar, cei care au dezvoltat proiectul Planorama. Alături de cei doi investitori israelieni, grupul financiar are participaţii de 60% în trei proiecte rezidenţiale în Bucureşti, Ploieşti şi Braşov, însă acestea sunt blocate de mai bine de şase ani. Prezenţa lui Rotschild la Braşov este realizată prin compania BSR Europe. Aceasta deţine un teren de peste 30.000 de metri pătraţi pe care firma intenţiona să construiască un complex rezidenţial – Planorama Braşov (700 de apartamente în zona Timiş-Triaj) – cu o investiţie estimată la peste 40 de milioane de euro. Asta după ce pe terenul respectiv s-a achitat o sumă de circa 5,1 milioane de euro.

Israelianul Eyal Ofer – hotelul Teleferic din Poiana Braşov

Miliardarul cu cel mai mare portofoliu de terenuri din România este israelianul Eyal Ofer (63 de ani). Alături de fratele său, a moştenit imperiul creat de tatăl lor, Sammy Ofer – care a deţinut titlul de cel mai bogat israelian. Eyal Ofer deţine la nivel local 10.000 ha de teren localizate în Bucureşti, Constanţa, Braşov şi Timişoara. El a investit în România peste 500 milioane euro în clădirile de birouri Cathedral Plaza, Platinum Business Center, ansamblul rezidenţial de lux Oxford Gadens şi hotelul Teleferic din Poiana Braşov. Omul de afaceri a încheiat anul trecut un contract în valoare de 400 milioane euro cu Şantierul Naval Mangalia, care trebuie să îi livreze patru cargouri pentru transport comercial. Averea lui Eyal Ofer este estimată de cei de la Forbes la peste 10 miliarde de dolari.

Sandor Demjan şi Nathaniel Rothschild – proiectul Polus Center Braşov

Următorii bogătaşi care privesc cu atenţie piaţa imobiliară braşoveană este Sandor Demjan (70 de ani), cel mai bogat ungur, şi Nathaniel Rothschild (42 de ani) care au investit în România prin intermediul TriGranit circa 250 milioane euro. Compania maghiară are în proprietate circa 382 ha de teren la nivel de ţară în oraşe precum Bucureşti, Cluj, Constanţa şi Braşov. TriGranit a intrat pe piaţa românească prin intermediul lui Arpad Paszkany, patronul CFR Cluj, care le-a pus la dispoziţie o parte din terenurile pe care le au acum în portofoliu. Compania a dezvoltat mall-urile Polus Center Cluj şi Maritimo Shopping Center Constanţa, ambele intrate ulterior în portofoliul austriecilor de la Immofinanz, şi ei acţionari în TriGranit. Planurile de expansiune ale dezvoltatorului, care avea programată construcţia unui nou mall în Braşov, au fost oprite odată cu izbucnirea crizei financiare.

Michał Sołowow – Korona Mall

Michał Sołowow (50 de ani), care ocupă locul trei pe lista celor mai bogaţi polonezi, a intrat în afaceri cu imobiliare româneşti în 2007, odată cu achiziţia terenului fostei fabrici Fartec din Braşov, pentru 24 milioane de euro. Au trecut cinci ani de inactivitate, după care anul trecut polonezul a suplimentat terenul din Braşov cu două loturi adiacente şi s-a hotărât să înceapă proiectul promis braşovenilor. Construcţia centrului comercial Korona, care va dispune în prima etapă de 35.000 mp închiriabili, va începe în acestă vară şi va fi încheiată în primul trimestru din 2015. Consiliul de administraţie al Echo Investment, companie care gestionează afacerile imobiliare ale lui Sołowow, a decis începerea construcţiei din fonduri proprii în momentul în care se semnează contracte de închiriere pentru cel puţin 40% din suprafaţa mallului. Carrefour are deja contractată o suprafaţă de 8.500 mp, iar Echo Investment se află în negocieri avansate şi cu alţi retaileri, aşa încât începerea construcţiei nu va mai fi amânată. Întregul proiect necesită 100 milioane euro şi dezvoltatorul poartă deja negocieri pentru obţinerea de finanţări bancare pentru etapele ulterioare de dezvoltare.
Ce l-a motivat totuşi pe Sołowow să continue proiectul, când putea vinde terenul cum au făcut atâţia alţii aflaţi în poziţia lui? „Credem că a trecut perioada de panică generată de criza financiară, şi economia românească va începe să crească astfel încât să se poată simţi şi în domeniul de retail. Sunt câteva oraşe, printre care şi Braşovul, care mai au nevoie de dezvoltări comerciale, iar retailerii vor să se extindă în aceste zone. Un alt motiv al prezenţei noastre în România este acela că piaţa din Polonia este în stagnare. Noi avem peste 100 de proiecte dezvoltate aici. Acum ne aflăm în plin proces de cercetare a pieţei din România pentru noi achiziţii. Ne interesează terenuri pentru dezvoltări de retail în Bucureşti şi în ţară şi terenuri sau clădiri funcţionale pe zona birourilor exclusiv în Bucureşti“, menţionează Roxana Stănciulescu, senior leasing manager al Echo Investment.

Gérard Mulliez – Coresi Shopping Center

Miliardarul francez Gérard Mulliez a adus în România şi divizia de dezvoltare imobiliară a grupului, Immochan, după ce au realizat că investitorii imobiliari cu care au intrat în parteneriat nu mai sunt în stare să le livreze spaţiile necesare extinderii. În aprilie 2012, francezii au preluat platforma Tractorul Braşov pentru circa 25 milioane de euro. Proiectul este anunţat a fi inaugurat în 2014.

Posted by 

Sursa: Biz brasov

 

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva