Facebook Twitter Email

Zilele în care oamenii vedeau România drept o ţară a câinilor vagabonzi şi a derbedeilor de pe străzi s-au încheiat, din fericire, iar oricine vizitează Bucureştiul va descoperi un oraş cosmopolit, cu o clasă profesională talentată, restaurante de clasă mondială şi cultură din abundenţă, afirmă Dan Bilefsky, jurnalist la The New York Times şi International Herald Tribune, într-un interviu acordat unui site de ştiri din România.

“Desigur, România este încă a doua cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, aşa că imaginea unei ţări sărace persistă, în special gândindu-ne la zonele rurale mai sărace. Însă România este, de asemenea, un centru de înaltă tehnologie, are ingineri străluciţi şi trebuie doar să ne uităm la toate companiile din Timişoara, de la Microsoft la Alcatel, pentru a vedea că imaginea clişeică despre România nu mai este adevărată. Cu toate acestea, provocările rămân. Recentul scandal al cărnii de cal, în timpul căruia unele tabloide britanice şi unii oficiali francezi au acuzat abatoarele româneşti totuşi pe nedrept de măcelărirea a mii de cai ologi, a arătat că stereotipurile facile persistă”, mai spune jurnalistul.

Întrebat care este percepţia despre imigranţii români din SUA şi din Canada, Dan Bilefsky a afirmat că “românii, trăind prin vremuri foarte grele, sunt în ansamblu nişte oameni foarte muncitori şi optimişti”, iar angajatorii străini pe care i-a întâlnit “îi laudă pe imigranţii români pentru etica sârguincioasă a muncii lor”.

“Nu este nicio coincidenţă că inginerii români sunt bine reprezentaţi în Silicon Valley şi în sediul central al Microsoft. Este, de asemenea, adevărat că mulţi asociază România, corect sau nu, cu situaţia romilor – şi cu imaginile găştilor de copii care cerşesc prin capitalele europene, în pieţele oraşelor -, iar acest lucru nu ajută percepţia imigranţilor români. De aici nevoia de a combate excluderea socială”, a adăugat jurnalistul.

El apreciază că “puţini ar putea susţine că România priveşte către Est mai degrabă decât către Vest”.

“În timp ce Occidentul a fost în alertă vara trecută, pe măsură ce Guvernul Ponta a părut să centralizeze puterea într-un fel zelos, puţini ar putea susţine că România priveşte către Est mai degrabă decât către Vest. Ţara este ferm ancorată în Uniunea Europeană şi în NATO. Populaţia sa dinamică priveşte către Londra şi Paris, nu către Beijing şi Moscova. Observatorii internaţionali îl urmăresc îndeaproape pe Ponta, pentru a vedea cum se descurcă cu o majoritate de două treimi în Parlament. Unii se tem că el se va îndrepta în aceeaşi direcţie ca Viktor Orban în Ungaria şi va folosi acea majoritate pentru a submina echilibrul instituţional (“checks and balances”, termen care desemnează unul dintre principiile ce stau la baza democraţiei prezidenţiale din SUA – n.r.). Însă Ponta este un om inteligent, iar până acum pare că şi-a învăţat lecţia şi a fost temperat de reacţia pe care a primit-o din partea Uniunii Europene şi Washington-ului, ca urmare a întregii saga a suspendării preşedintelui”, a completat Dan Bilefsky.

Bilefsky este un corespondent din Paris al The New York Times şi The International Herald Tribune, iar până recent a fost reporter în New York pentru NYT. Totodată, a lucrat ca reporter pentru Wall Street Journal şi Financial Times. În ultimul an, Bilefsky a scris despre o serie de subiecte din politica românească.

Sursa: AGERPRES

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva