Facebook Twitter Email

Tinerii aun pornit cu torţe din Parcul Central Manifestarea a fost organizată pentru a comemora împlinirea a 56 de ani de la moartea sculptortului Constantin Brâncuşi. Studenţi, un sobor de preoţi precum şi fanfara oraşului, Armonia, s-au deplasat, aseară, pe de la Masa Tăcerii şi până la Coloana fără de sfârşit, traversând centrul oraşului, cu torţe în mâini.

Procesiunea a avut loc aseară. Alaiul a pornit de la Masa Tăcerii din Parcul Central şi s-a oprit la Poarta Sărutului, unde au fost rostite rugăciuni şi s-a bătut cu putere toaca, pentru a celebra astfel amintirea lui Brâncuşi, născut în satul gorjean Hobiţa şi înmormântat la Paris.

La manifestare a participat şi scriitorul Laurian Stănchescu, cel care a demarat acţiunile de repatriere a osemintelor marelui sculptor în satul natal. Acesta a spus că Guvernul României a semnat contractul cu o casă de avocatură din Franţa, iar în două săptămâni va începe procesul repatrierea osemnintelor lui Brâncuşi, pentru a fi îngropate în cimitirul din Hobiţa.

Participanţii la procesiune au traversat centrul oraşului, pe Calea Eroilor, şi s-au oprit la biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, unde a avut loc slujbă religioasă. Punctul final al marşului a fost Coloana fără Sfârşit. Calea Eroilor este o stradă dreaptă din Târgu Jiu, care traversează pe lăţime oraşul şi leagă operele realizate de Brâncuşi: Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana fără Sfârşit. Această stradă a fost inclusă de Brâncuşi în ansamblul său monumental pe care l-a creat la Târgu Jiu.

Procesiunea a fost organizată de Asociaţia şi Liga Studenţilor Creştin-Ortodoxă Română

Manifestarea a fost organizată de Asociaţia şi Liga Studenţilor Creştin-Ortodoxă Română. „Constantin Brâncuşi constituie un model pentru noi. Este o onoare să-l avem în oraşul nostru şi să-ai apreciem operele. Am încercat să facem o scurtă procesiune, având în vedere că se împlinesc 56 de ani de la moartea sa“, a spus o studentă participantă la acţiune.

de Alin Ion

Sursa: Adevarul 

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva