Facebook Twitter Email

 

„Cetatea Norilor”, dacă ar fi să traducem numele unguresc – Fellegvár – al zonei pe care clujenii o cunosc drept Cetăţuia, a fost ridicată în prima jumătate a anilor 1700, ca o fortăreaţă menită să găzduiască garnizoana austriacă a orașului. În „inimia” acestui monument istoric, comuniştii au ridicat hotelul Belvedere.

„Un tur ghidat care să urmeze traseul Cetățuiei din Cluj-Napoca este un eveniment rarisim. Din inițiativa Ordinului Arhitecților din România, filiala Transilvania, un astfel de tur a avut loc sâmbătă, 6 octombrie, cu ocazia evenimentului <<Scena Cetății>>“, artă siteul cluj.travel, care a publicat un reportaj de la acest tur ghidat. Clujenii interesaţi mai pot asista la un astdel de tur ghidat, duminică, 7 octombrie, de la 12.00 și, respectiv, 17.00.

Cetatea Norilor
„Ne aflăm în Cetatea Norilor, dacă ar fi să traducem numele unguresc – Fellegvár – al Dealului Cetățuia”, a început ghidul Sabin Potinteu prezentarea, după care a continuat cu o scurtă incursiune în istoria fortăreței. „Ridicată în prima jumătate a anilor 1700, fortăreață a găzduit garnizoana austriacă a orașului. Zidurile, bastioanele și redutele cetății au fost ridicate din pământ. Doar cele trei porți, arsenalul și pulberăria au fost ridicate din zid. Sistemul de fortificare folosit, cu ziduri oblice și forme stelate, se numește Vauban, după numele marchizului francez care l-a inventat. În România, cea mai reprezentativă fortificație Vauban este Cetatea Alba Iulia“, mai relatează cluj.travel.

Cimitirul săracilor, zonă rezidenţială căutată
Turiștii au putut „admira” zidurile mâzgălite ale temniței lui Stephan Ludwig Roth. Pe fundalul unor graffiti-uri țipătoare care au cucerit poarta de curând, ghidul a derulat povestea pastorului sas Stephan Ludwig Roth, întemnițat de revoluționarii maghiari în această clădire în 1849, înainte de a fi executat ca urmare a activismului său în favoarea germanilor și românilor  din Transilvania. În reportajul cluj.travel se mai arată: „Turul a continuat de-a lungul zidurilor, traversând apoi panglica de șosea care leagă parcarea Hotelului Belvedere de oraș, și din nou pe ziduri, de data această cele dinspre strada Racoviță, până în dreptul fostului depozit de praf de pușcă. Paradoxal, această parte a orașului, acum una dintre cele mai scumpe și mai râvnite, era, la vremea construirii Cetățuiei, cimitirul săracilor“.

Construcţii baroce şi hotel comunist 
Clădirile Cetățuiei sunt primele construcții baroce din Cluj, dar, dată fiind utilitatea lor militară, sunt lipsite de ornamentele specifice acestui stil arhitectonic, care decorează Palatul Bánffy, de exemplu, explică siteul cluj.travel. Turul s-a încheiat la monumentul în formă de cruce ridicat în 1995 în memoria victimelor Revoluției din 1848-1849. „Cetățuia este valoroasă, deoarece dintr-un anumit punct de vedere este un unicat în România: este singura cetate barocă din care se înalță o construcție socialistă”, a încheiat ghidul, în aplauzele participanților, arătând spre masivul Hotel Belvedere.

 

Sursă: Adevărul ( autor: Remus Florescu, data: 07 octombrie 2012)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva