Facebook Twitter Email

In plimbarile tale prin tara nu se poate sa nu fi fost macar o data fascinat cand te-ai apropiat de o cascada. Asemenea sufletului omului, cascadele susura lin sau sunt zgomotoase, se arunca cu putere din inaltimi imposibile sau se preling linistit. Le auzi freamatul de departe si abia dupa un timp le observi printre copaci sau in spatele stancilor… Si cu toate ca nu avem o Niagara, muntii romanesti ascund cateva cascade de o frumusete uluitoare. Imaginea lor iti ramane in suflet mult dupa ce te-ai indepartat de ele. Unele au fascinat in asa masura incat despre originea lor s-au tesut legende. Noi am ales sa iti spunem povestea a 5 dintre ele.

5. Cascada Urlatoarea

La Poalele Jepilor, deasupra Poienii Tapului se gaseste o cascada despre care s-au auzit multe de-a lungul timpului. Cascada Urlatoarea din Bucegi este o creatie impresionanta a naturii, prin debitul mare aruncat de la 15 metri inaltime. Stii ca te apropii de ea cand ii auzi vuietul sau prelung, care i-a dat si numele. La originea acestei cascade este o poveste tragica. Se spune ca o frumoasa pastorita, iubita de doi frati, s-ar fi aruncat de pe stanci inainte sa-l aleaga pe unul dintre ei. Legenda spune ca vuietul neintrerupt al cascadei este de fapt plansul tinerei, care nu-si va gasi niciodata linistea.

4. Cascada Balea

Cascada Balea numita si Urlatoarea Balei are o frumusete despre care nu s-a vorbit destul. La granita dintre varfurile Moldoveanu si Negoiu, aceasta cascada ajunge pana la 2040 m si are o cadere de 60 de metri. Din aceast motiv este considerata cea mai impresionanta cadere de apa din Romania. Este destul de dificil sa te apropii de cascada pentru ca nici un drum marcat nu ajunge pana la ea. Daca nu esti genul sportiv sau daca nu esti echipat corespunzator iti recomand sa admiri cascada, in toata splendoare ei, de la inaltimea telecabinei care trece prin zona.

3. Cascada Duruitoare

Cascada Duruitoare din Parcul National Ceahlau este una dintre cele mai zgomotoase cascade din tara noastra. Vuietul sau se aude la mare distanta. Cascada este situata in Masivul Ceahlau, la o altitudine de 1021 m, cu o cadere a apei de 30 m. Pentru senzatii tari, poti urca pe scara de la baza cascadei pana pe o platforma situata la 30m inaltime. Pasionatii de alpinism pot ajunge pana in varful cascadei.

2. Cascada Valul Miresei

Cascada Valul Miresei din comuna Rachitele, judetul Cluj, are 50 de metri si este una din cascadele in jurul careia s-au tesut cele mai multe legende. Cea mai cunoscuta spune ca in locul unde este astazi cascada s-ar fi aruncat demult o mireasa si ca valul ei ar fi ramas agatat de stancile din varful muntelui. Legenda mai spune ca tanara mireasa era atat de iubita incat la locul in care a cazut s-au adunat o multime de oameni sa o planga si din lacrimile lor s-ar fi nascut aceasta cascada care curge si astazi linistit pana la poalele muntelui Vladesa.

1. Cascada Cailor

Cascada Cailor este situata in apropierea statiunii Borsa din Maramures. Considerata cea mai mare cascada din Romania, Cascada Cailor se afla la o altitudine de 1300 de metri. Numele cascadei provine de la o legenda ce circula prin acele locuri. Se spune ca intr-o noapte zeci de cai au incercat sa scape de un urs si s-au prabusit de la inaltimea cascade, inrosind apele sale. Localnicii care au vazut tragedia i-au spus de atunci Cascada Cailor. Localnicii spun ca in linistea noptii se mai aude si astazi un nechetazat sfasietor.

 

Dincolo de povestea trista, peisajul Cascadei Cailor este salbatic si incantator si trebuie admirat macar o data in viata!

Publicat la August 24th, 2012 de Alexandra Mateuta

Sursa: Gotravel

 

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva