Facebook Twitter Email

Ministrul de Externe Titus Corlăţean a discutat cu preşedintele Jalal Talabani şi cu primul-ministru Nouri Al-Maliki la Bagdad

Cei trei au vorbit despre importanţa consolidării cooperării economice şi comerciale, precum şi a realizării unor parteneriate sectoriale în mai multe domenii

Ministrul de Externe Titus Corlăţean, aflat într-o vizită oficială în Irak, a discutat cu preşedintele Jalal Talabani şi cu primul-ministru Nouri Al-Maliki despre importanţa consolidării cooperării economice şi comerciale, precum şi a realizării unor parteneriate sectoriale în domenii precum agricultură, energie, construcţii, transporturi, infrastructură.
Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a fost primit duminică, în vizita oficială în Irak, de preşedintele Jalal Talabani şi primul-ministru Nouri Al-Maliki, pe care i-a invitat să efectueze vizite în România, informează Mediafax. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Titus Corlăţean  a reiterat invitaţia către preşedintele irakian pentru efectuarea unei vizite în România, iar acesta a confirmat dorinţa de a da curs invitaţiei în viitorul apropiat. Şi premierul Al-Maliki a acceptat invitaţia transmisă de ministrul român de a face o vizită în România în cursul anului viitor.
Şeful statului irakian şi ministrul român de Externe au subliniat importanţa consolidării cooperării economice şi comerciale, precum şi a realizării unor parteneriate sectoriale în domenii precum agricultură, energie, construcţii, transporturi, infrastructură. Cei doi demnitari au fost de acord că deschiderea unei linii aeriene directe între România şi Irak va încuraja în mod special relaţiile economice şi schimburile comerciale bilaterale.
De asemenea, preşedintele Talabani a subliniat interesul ţării sale pentru atragerea investitorilor români în domenii precum: sectorul petrolier, construcţii, sectorul energetic, infrastructură, agricultură.
Corlăţean şi preşedintele Talabani şi-au manifestat susţinerea pentru o serie de proiecte legate de pregătirea studenţilor irakieni în România, care să reia, astfel, tradiţia specializării tinerilor irakieni în instituţiile de învăţământ superior românesc.

Acord asupra promovării unor parteneriate la nivel local

Cei doi au convenit asupra importanţei promovării unor parteneriate la nivel local, înfrăţiri între judeţe/guvernorate şi respectiv oraşe din cele două state, precum Bucureşti-Bagdad, Braşov-Erbil, Craiova-Suleymaniya, Arad-Dohuk.
Totodată, în întrevederea cu premierul Al-Maliki a fost subliniată “importanţa implicării şi contribuţiei Irakului în proiectul Nabucco, care va conecta direct cele mai bogate regiuni ale lumii în resurse de gaze naturale – Regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu – cu pieţele din Europa”.
Şeful diplomaţiei române a exprimat satisfacţia faţă de deschiderea oficială a biroului consular al României la Erbil, ca parte a secţiei consulare de la Bagdad, menit să răspundă nevoilor comunităţii de români din Irak.
În acest context, Corlăţean a exprimat preocuparea pentru situaţia umanitară gravă care afectează populaţia din Siria şi din ţările vecine, exprimând, totodată, solidaritatea ţării noastre cu Irakul în eforturile de gestionare a situaţiei generate de afluxul de refugiaţi sirieni.
Şeful diplomaţiei a mai avut duminică, în prima zi a vizitei la Bagdad, întrevederi cu omologul Hoshyar Zebari, şi consilierul pentru securitate naţională, Falih Faisal Fahad al Fayyadh.

Autor  Roxana Dimache

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva