Facebook Twitter Email

Vrei să te încălzeşti, dar să şi tratezi anumite afecțiuni? Iată opt ceaiuri cu care să înfrunţi frigul, răceala, dar şi deprimarea, care ar putea să apară în zilele lungi de iarna.

1. Ceaiul de salcie, aspirina vegetală   Salcia conţine salicină, substanţă care combate febra şi are un bun efect antireumatic şi antinevralgic. Este indicată și în caz de: hemoroizi, varice, afte bucale, menstre dureroase, diaree. Mai are efect sedativ, vasodilatator, opreşte secreţia lactică la înţărcare. Are totuși contraindicații: nu trebuie folosită de femeile însărcinate sau care alăptează, iar cei care au gastrită sau ulcer gastric trebuie să își ia măsuri de precauție deoarece crește aciditatea.
Cum se prepară: Se face un decoct din două linguriţe de coajă de salcie mărunţită în 200 l de apă, timp de 20-30 de minute. Se strecoară apoi şi se iau trei-patru linguri pe zi.

2. Menta şi salvia te scapă de răceală   O altă combinație numai bună pentru o seară friguroasă de iarnă este menta cu mere şi salvie. Dacă îți curge nasul și ești puțin răgușită, ceaiul acesta te va ajuta să scapi de răceală de la primele semne. Menta stimulează circulația sângelui, ceea ce ajută organismul să lupte mai ușor cu boala și să pună în acțiune sistemul imunitar, iar mărul stimulează intestinul. Astfel, toxinele care duc la boală vor fi mai ușor eliminate. Salvia este un leac imbatabil pentru durerile în gât, reducând vizibil inflamația.
Cum se prepară: O linguriţă de bucăţi de mere uscate se fierb în două cani cu apă. După ce iei de pe foc, se adaugă o linguriţă de salvie şi una de mentă şi se lasă la infuzat timp de 5 minute.  Se strecoară și se bea călduț.

3. Ghimbirul, antiastmatic   Dacă ești foarte obosită sau simți că te paște o migrenă, bea un ceai de ghimbir, care mai are și calitatea de a preveni sau trata răcelile. Cu aroma lui picantă, ghimbirul îți pune sângele în mișcare, are şi efect de calmare a durerilor abdominale, elimină gazele, ajută digestia dacă ai bila leneşă, dă poftă de mâncare. Este de ajutor şi în cazul crizelor astmatice sau în tuse, pentru că provoacă eliminarea secreţiilor bronhice. Poate fi băut şi de femeile gravide, mai ales pentru că diminuează senzaţia de greaţă.
Cum se prepară: Se taie două-trei felii subţiri de ghimbir şi se fierb timp de cinci minute într-o cană cu apă. Se adaugă la servire suc de lămâie şi se îndulceşte cu miere.

4. Ceaiul din coajă de portocală este antidepresiv Când cerul rămâne înnorat zile întregi și simți că starea ta psihică începe să imite vremea, este timpul să te înveselești cu un ceai din coajă de portocală. Aroma te va duce cu gândul pe țărmurile însorite unde cresc aceste fructe. Uleiurile eterice pe care le conține alungă melancolia, iar vitamina C revitalizează și îți dă energie.
Cum se prepară: Se face o infuzie din coaja de la jumătate de portocală și 200 ml de apă. Pentru un gust și mai bun, poți adăuga bucățele de măr uscat. Mai poți fierbe în apa de ceai un bețișor de avanilie. Aroma te va ajuta să te relaxezi.

5. Ceaiul negru, în loc de cafea

Nu îți mai vezi capul de treburi și nu știi ce să faci mai întâi? Bea un ceai negru, îți va da energie și putere să termini ce ai de făcut cât mai repede şi bine. Ceaiul negru stimulează celulele nervoase şi, astfel, te poţi concentra mai bine. Dacă adaugi cuișoare, efectul va fi unul garantat, pe lângă faptul că gustul va fi unul de sărbătoare.
Cum se prepară: Se lasă la infuzat 4 minute un pliculeţ sau o linguriţă de ceai negru într-o cană cu apă fierbinte în care au fiert două cuișoare. Se îndulcește cu miere.

6.  Ceaiul de mere cu rozmarin stimulează circulația Când îți simți mâinile și picioarele reci și parcă nimic nu te mai poate încălzi, este timpul pentru un ceai de rozmarin și mere. Substanțele volatile din rozmarin stimulează inima să funcționeze mai bine și accelerează circulația sângelui, iar mărul, bogat în vitamina C, întărește inima.
Cum se prepară: O linguriţă de bucăţi de mere uscate se fierb într-o cană cu apă timp de trei minute. După ce se ia de pe foc, se adaugă rozmarinul şi se lasă la infuzat 5 minute.

7. Ceaiul verde cu mirodenii e tonic

 Ai răcit? Apelează cu încredere la ceaiul verde. Stimulează circulația, este antigripal (bineînţeles că în combinaţie cu alte tratamente) şi îţi dă un tonus de invidiat. Poţi să îl faci cu apă în care ai fiert cuişoare (au efect de calmare a durerilor). Dacă adaugi şi un baton de scorţişoară, va stimula imunitatea.

8.  Ceaiul mate, gata cu oboseala!

 Te simți cam obosită în ultimul timp? Nu te poți concentra? Ceaiul preferat al Americii de Sud îți poate veni în ajutor. Mai puțin cunoscut la noi, este supranumit “băutura zeilor” sau “aurul verde al indienilor”. Conține cofeină și stimulează sistemul nervos, așa că oboseala va dispărea ca prin farmec. Spre deosebire de cafea, care are un efect imediat, dar ține foarte puțin și poate da stări de nervozitate, ceaiul mate eliberează gradat substanțele stimulante în sânge, astfel încât efectul durează mai mult și nu dă stări inconfortabile. Totodată, ajută la digestie. Dacă ai mâncat ceva greu și simți că ți-e greață sau dacă ai stomacul leneș, bea un ceai mate. Cum se prepară: Se fierbe o linguriță de plantă în 200 ml de apă, timp de trei minute. Se strecoară și se poate îndulci cu zahăr.

 

 

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva