Facebook Twitter Email

Mariana Gheorghe a fost desemnată una dintre cele mai puternice femei din lumea afacerilor. Directorul general al OMV Petrom a apărut în topul Fortune 50, alături de alte elite mondiale ale business-ului.

Pentru prima dată, un român ajunge în topul mondial al celor mai puternici CEO din lume. Mariana Gheorghe, directorul OMV Petrom, cea mai mare companie de petrol şi gaze din sud-estul Europei, a debutat pe locul 32 în clasamentul celor mai puternice femei din lumea afacerilor, realizat de revista americană Fortune.

Mariana Gheorghe a preluat conducerea OMV Petrom în 2006, la doi ani după ce grupul austriac a cumpărat pachetul majoritar al Petrom. Potrivit revistei Fortune, sub conducerea Marianei Gheorghe, compania a înregistrat în 2011 o creştere de 27 la sută a vânzărilor, comparativ cu 2010, până la 5,6 miliarde de dolari, în timp ce profitul s-a majorat cu aproape 80 la sută, până la 1,2 miliarde de dolari.

Fortune aminteşte că managerul Petrom a parafat anul acesta un acord cu ExxonMobil de explorare, la mare adâncime, a hidrocarburilor din Marea Neagră.

Pe primul loc al clasamentului mondial al celor mai puternice femei din afaceri este Maria das Gracas Foster, directorul general al Petrobras, din Brazilia, urmată de Gail Kelly, de la Westpac, Australia şi Cynthia Carroll, şefa Anglo American, din Marea Britanie.

Pentru americancele CEO, Fortune a realizat un top 50 separat, condus de Ginni Romettey, directorul general IBM, Indra Nooyi, de la PepsiCo, si Meg Whitman, de la Hewlett-Packard.

Autor: Laura Micovschi | Sursa: Money.ro |

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva