Facebook Twitter Email
 
La 12 august 2012, in marja activitatilor pentru dezvoltarea relatiilor comerciale in domeniul exportului romanesc de grau, seful BPCE Bagdad a avut o intalnire cu directorul general al Consiliului irakian pentru Cereale (Grain Board of Iraq), Hasan I Ibrahim.

Oficialul irakian a trecut in revista relatiile comerciale in domeniul de referinta, apreciate ca fiinf foarte bune, in perioada anterioara anului 2009, cand Romania a exportat grau de calitate in Irak. A exprimat regretul ca exportul romanesc se desfasoara printr-o firma intermediara libaneza (RAMOCH, fosta GT Group), care, prin livrarea unui grau inferior calitativ, a cauzat incetarea contractelor in prima jumatate a lui 2009 si introducerea Romaniei pe lista neagra cu furnizori neagreati. A mentionat ca, urmare a interventiilor Ambasadei pe langa factorii de decizie irakieni, in prezent Romania este scoasa de pe respectiva lista.

Hasan Ibrahim a aratat ca Irakul are nevoie, anual, de aprox 3-3,5 mil.tone metrice de grau pentru acoperirea consumului intern. In virtutea acestei mecesitati, recent, a incheiat, cu aceeasi firma libaneza (RAMOCH, fost GT Group) un contract pentru 50.000 tone metrice, din care nu au fost livrate decat 28.000 tone metrice, firma libaneza motivand ca nu mai exista grau pe piata romaneasca. Oficialul irakian cunoaste traditia agricola a Romaniei, faptul ca produce grau de foarte buna calitate si considera ca apropierea geografica este un atu ce trebuie valorificat de exportatorii romani. De asemenea, a prezentat conditiile de calitate pe care graul importat trebuie sa le indeplineasca (document atasat Conditii calitate la importul de grau in Irak) si a incurajat partea romana sa intretina legaturi comerciale directe, fara intermediari de alte nationalitati, cu partea irakiana.

Data publicării: 14/08/2012
BPCE Bagdad
Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva