Facebook Twitter Email
 
La 12 august 2012, in continuarea demersurilor pentru promovarea companiilor romanesti din domeniul imbunatatirilor funciare, seful BPCE Bagdad a avut o intalnire cu Bakhtiar Abdul Rahman, consilier al ministrului irakian al resurselor de apa (ministrul fiind solicitat, de urgenta, pentru o sedinta a executivului). La intalnire a participat si directorul general al Departamentului Juridic din ministerul irakian Dr. Dakhel J. Kathem.

Seful BPCE a transmis disponibilitatea partii romane pentru organizarea deplasarii unei delegatii a HIDROCONSTRUCTIA pentru studierea si evaluarea datelor privitoare la localizarea si proiectarea barajului pe Shat al-Arab.

Oficialul irakian a prezentat stadiul proiectului pentru stoparea salinizarii fluviului Shat al-Arab. A aratat ca, in 2010, ministerul a cerut unei companii italiene sa execute un studiu pentru identificarea locatiei optime de constructie a barajului. Pana in prezent firma italiana a identificat deja 4 locatii si urmeaza sa transmita Guvernului irakian raportul referitor la varinata cea mai potrivita pentru lucrarea hidrotehnica in cauza. A specificat ca, dupa studierea raportului, Guvernul va decide asupra alocarii fondurilor si invitarii companiilor straine la negocieri privind proiectarea si executarea lucrarii.

In legatura cu trimiterea unei delegatii de experti in Romania pentru documentare cu privire la proiectele hidrotehnice realizate in tara noastra, consilierul ministrului a afirmat ca a fost deja intocmita o lista nominala si ca va fi transmisa Ambasadei si companiei HIDROCONSTRUCTIA dupa ce va fi aprobata de catre ministru (in aprox. 2-3 saptamani). Delegatia irakiana ar urma sa se deplaseze in Romania la inceputul lunii septembrie a.c., ulterior o delegatie a HIDROCONSTRUCTIA urmand sa se deplaseze in Irak, la invitatia Ministerului irakian al Resurselor de Apa,  pentru a efectua un studiu independent cu privire la locatia si caracteristicile barajului ce va fi realizat pe Shat al-Arab.

Oficialul irakian a aratat ca, in afara de proiectele hidrotehnice, Ministerul Resurselor de Apa are ca responsabilitate si reintroducerea in circuitul agricol a unor mari suprafete de teren. A facut referire la existenta un proiect de anvergura prin care se vizeaza reabilitarea a 2 milioane ha de teren in urmatorii 5 ani. Apreciind lucrarile realizate de compania romaneasca ARCIF in Guvernoratul Babil, in anii ‘80, Bakhtiar Abdul Rahman a solicitat Ambasadei sa transmita o lista cu companiile romanesti de profil, incluzand datele de contact si prezentari ale activitatii, pentru a fi introduse in baza de date a Ministerului si invitate sa execute proiecte. Consilierul ministrului a mentionat ca, in cadrul Ministerului Resurselor de Apa, ca de altfel si in contractele incheiate de multe dintre institutiile statului, se doreste ca proiectele sa beneficieze de acordarea unui credit furnizor in conditii avantajoase pentru ambele parti. A transmis o lista (atasata anexa Proiecte Ministerul irakian al Resurselor de Apa) cu 13 proiecte ce urmeaza sa fie finantate incepand cu anul 2013 (este avut in vedere, spre reabilitare, si proiectul executat de ARCIF). Pentru informatii referitoare la proiecte, directorul general al departamentului juridic este abilitat sa comunice cu companiile romanesti interesate.

S-a reiterat disponibilitatea companiilor romanesti din domeniul imbunatatirilor funciare de a se angaja in executarea unor proiecte in Irak.

Data publicării: 15/08/2012
BPCE Bagdad
Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva