Facebook Twitter Email

Comisarii europeni pe mediu şi agricultură, Janez Potocnik şi Dacian Cioloş, susţin dezvoltarea integrată a Deltei Dunării şi consideră că rezervaţia are oportunităţi majore în perspectiva viitorului buget al Uniunii Europene (UE).

“Delta Dunării este o comoară. Avem posibilitatea să păstrăm Delta aşa cum este acum şi nu trebuie să ratăm această şansă. Trebuie să-i sprijinim pe aceşti oameni care trăiesc aici, care merită să fie sprijiniţi şi care luptă să păstreze ce este aici. Întrezăresc oportunităţi majore în perspectiva viitorului buget al UE”, a declarat vineri în timpul unei conferinţe de presă susţinută la Tulcea comisarul european pe mediu Janez Potocnik.

La rândul său, comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş a pledat pentru o strategie de dezvoltare integrată a Deltei Dunării.

“Cred că nu este târziu deloc să gândim o abordare integrată a politicii sociale, rurale, a politicii agricole şi aşa mai departe. Delta Dunării s-ar preta foarte bine pentru o abordare multifonduri. Toate resursele financiare şi conceptuale s-ar putea reuni într-o strategie locală gândită de autorităţi locale, populaţie şi organizaţii neguvernamentale, astfel încât din 2014 România să negocieze cu Uniunea Europeană o asemenea abordare”, a declarat comisarul european pe agricultură Dacian Cioloş.

Ministrul mediului Rovana Plumb a afirmat, de asemenea, că prioritatea zero a instituţiei pe care o conduce este administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.
“Prioritatea zero este să acordăm un statut corespunzător instituţiei astfel încât această să aibă posibilitatea să acceseze fonduri europene şi să se dezvolte. Lucrăm pentru modificarea organizării şi funcţionării acestei structuri”, a declarat ministrul mediului.

Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a menţionat că în momentul de faţă se analizează posibilitatea reluării programului de populare a Dunării cu sturioni şi a susţinut, de asemenea, necesitatea realizării unei strategii unitare pentru Delta Dunării.

“Din discuţiile avute a reieşit necesitatea realizării unei gândiri, a unui concept, a unui proiect unitar, cel puţin în ceea ce priveşte investiţiile care vor veni aici din fonduri europene.

Trebuie să ne gândim cum să integrăm proiectele pentru Deltă astfel încât chiar dacă vin din diferite surse ele să fie dintr-o singură entitate. Ne gândim ca în viitorul Program Operaţional pentru Pescuit să avem o axă specială pe ceea ce înseamnă dezvoltarea de proiecte în Delta Dunării”, a mai spus Daniel Constantin.

Oficialii europeni şi reprezentanţii guvernului României au fost prezenţi începând de joi în localitatea Crişan din Delta Dunării unde au discutat cu autorităţile locale, pescari, organizaţii neguvernamentale despre problemele Deltei Dunării şi proiectele pentru această zonă.

Sursa: Money.ro

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva