Facebook Twitter Email

By Mariana Oprea on 28 March 2012

« AT YOUR SERVICE – ART AND LABOUR » este o expozitie eclectica ce deschide o noua zona de discurs artistic, prezentand sinergia dintre arta si tehnologie si analizand multiple aspecte ale muncii in contextul actualei situatii economice si sociale din regiune.

Expozitia este organizata de Fundatia ERSTE impreuna cu Technisches Museum Wien si poate fi vizitata in perioada 23 martie 2012 – 3 martie 2013 la Technisches Museum din Viena.

Expozitia ilustreaza modul in care abordeaza artistii transformarea rapida a proceselor muncii, accentul fiind pus pe impactul mecanizarii asupra vietii oamenilor. Proiectul aduce in discutie atat oportunitatile cat si riscurile formelor contemporane de munca.

Pentru expozitie, artistii Daniel Knorr (Romania), Pavel Braila (Rep. Moldova), Anna Jermolaewa (Rusia) si Ulrike Lienbacher (Austria) au fost invitati sa transpuna in creatii artistice procesele de munca. Spectrul artistic este completat de filmulete realizate de catre Harun Farocki, Adrian Paci si Anne Tallentire.

Artistul roman Daniel Knorr expune la Viena 2 roboti care au o sarcina foarte speciala, sunt roboti interactivi care cersesc. De indata ce o persoana se apropie, robotul ii face un compliment si cere niste maruntis. Dupa ce primeste bani, robotul multumeste. Intrucat modelul precedent “Lui & Morty” a fost expus intr-o caseta de prezentare intr-un alt muzeu, generatia nou proiectata “Alpha & Beta” este in prezent in uz.

Unul dintre ei este expus la muzeu, in timp ce celalalt “castiga” bani in spatiul public din Viena. Avand la baza instalatei sale legea formulata de autorul de science fiction Isaac Asimov, conform careia “Un robot trebuie sa isi protejeze propria existenta,” Daniel Knorr foloseste banii castigati de roboti din cersit pentru reparatii sau pentru producerea de noi roboti.

In acelasi timp, interventia artistica a lui Daniel Knorr poarta si un aspect socio-politic, intrucat cersitul este interzis in multe orase din Austria si din alte tari europene.

Instalatia lui Knorr are doua locatii: una in spatiul public, pe Mariahilfer Straße 2 / Museumsplatz, si una in muzeu, incorporata in expozitia permanenta numita: “Everyday Life – Directions for Use”. In muzeu prezentarea existenta despre robotizare, care este una in schimbare, se afla alaturi de panouri de sticla puse unul in spatele altuia, care afiseaza desene pentru descrierea si masurarea proportiilor ideale ale corpului in epoci diferite.

Sursa: Lumea Buna

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva