Facebook Twitter Email

InauguRO: Episodul 19

Desi au trecut numai sase saptamani din nou an, constatam ca Anul 2012 este unul plin de evenimente: incepand cu miscarile de strada, spontane sau mai putin spontane, dar totusi semnificative,  continuand cu «invazia zapezilor» si terminand cu schimbarea unui intreg Guvern, nu ne plictisim deloc…

De fapt, exista numeroase semnale ca acest an va fi plin de inaugurari, la fel ca si cel ce a trecut, mai ales ca va fi an electoral si oamenii se asteapta la  «realizari marete». Urmatoarele orase si proiecte au fost chiar prezentate in toate splendoarea realizarilor anticipate, ceea ce dorim sa prezentam pentru a putea face o comparatie directa intre asteptari si realizari la finalul anului 2012:

–          Arad, Craiova, Iasi, Oradea, Pitesti, Ploiesti, Satu Mare, Sibiu, Targu-Jiu, Timisoara

–          Judetul Arad, regiunea Ardeal

–          investitii CFR

–          investitii straine in Romania

Cateva inaugurari ale finalului de an 2011, ramase neinventariate:

Judetul Satu-Mare: Cetatea Ardud si Castelul Karolyi din Carei

Ieri s-au receptionat lucrarile de reabilitare a Cetatii Ardud si ale Castelului Karolyi din Carei care au durat exact doi ani de zile. Odata cu intrarea in circuitul turistic al celor doua importante obiective istorice, judetul Satu Mare se inscrie in randul destinatiilor de vacanta de prima marime. Cetatea Ardud si Castelul din Carei sunt repere importante in istoriografie, ele marcand perioade de rascruce in istoria comuna romano-maghiara.

Sursa: Informatia Zilei Satu Mare

Oradea (Bihor): modernizarea terminalului Aeroportului din Oradea,

Peste patru milioane de lei au fost investiţi în modernizarea terminalului Aeroportului din Oradea, în vederea pregătirii pentru aderarea României la spaţiul Schengen. Lucrările au durat mai bine de un an, clădirea fiind extinsă cu patru metri. Terminalul pentru călători a fost inagururat oficial astăzi, în prezenţa lui Radu Ţîrle, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, prefectului Gavrilă Ghilea şi  viceprimarului Gheorghe Carp. „Clădirea terminalului a fost extinsă cu 4 metri. S-au recompartimentat toate spaţiile, s-au înlocuit toate instalaţiile sanitare, electrice şi echipamentele de comunicaţii şi de supraveghere”, a spus Gheorghe Pasc, comandantul Aeroportului din Oradea.

Sursa: Adevarul

Bistrita: portal de informare «Bistrita Poarta Transilvaniei » si harta 3D

Bine aţi venit în Cetatea Medievală Bistriţa, una dintre cele şapte cetăţi medievale ale Transilvaniei (Siebenburgen). Între Carpații Orientali, Carpații Meridionali și Carpații Occidentali s-a format regiunea istorică cunoscută sub numele de Transilvania. Această zonă impădurită este numită de români Transilvania – dupa latinescul terra ultra silvam, țara de dincolo de păduri, o denumire atestată documentar încă din anul 1075. Siebenbürgen a reprezentat în perioada medievală cel mai estic hotar al culturii Occidentale, o veritabilă poartă a Europei spre exoticele ținuturi ale Orientului, iar cele șapte orașe cetăți ale regiunii păstrează încă aceste valori arhitecturale înestimabile.

Sursa: www.cetateabistrita.ro

Judetul Mehedinti: Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) cu Serbia de la Porţile de Fier II

Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) de la Porţile de Fier II – cel de-al doilea punct terestru de trecere a frontierei cu Serbia din judeţul Mehedinţi – a fost deschis, ieri, în prezenţa miniștrilor de interne din România şi Serbia. La eveniment au participat peste 200 de cetăţeni sârbi de origine română. PTF Porţile de Fier II a fost deschis după ce autorităţile române au obţinut avizele necesare de la Comisia Europeană. Vama Porţile de Fier II a devenit operaţională la mai bine de 20 de ani de la începerea construcţiei sale.

Sursa: InfoPrut

La inceputul anului 2012, urmatoarele inaugurari au fost mentionate in presa:

Bucuresti: Pasajul pietonal Sfântu Gheorghe – Lipscani

Trecerea pe sub Bulevardul I.C. Brătianu a fost transformată dintr-un loc insalubru într-un culoar modern şi cu un nume nou: Pasajul Latin. Pasajul pietonal Sfântu Gheorghe – Lipscani a fost redeschis ieri circulaţiei, după o serie de lucrări care au urmărit transformarea acestuia dintr-un simplu culoar de trecere într-un obiectiv cultural atât pentru bucureşteni, cât şi pentru turiştii străini. Coridorul subteran care face legătura între Piaţa Sfântul Gheorghe şi Piaţa Roma, unde a fost reamplasată anul trecut statuia Lupoaicei, a primit şi un nou nume – Pasajul Latin.

Sursa: Adevarul

Judetul Alba: reconstrucţia infrastructurii feroviare pe secţiunea Teiuş-Arad

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Anca Boagiu, a semnat ordinul privind recepţia lucrărilor la obiectivul de investiţii “Reconstrucţia infrastructurii feroviare afectate de inundaţii în iulie şi august 2005 pe sectorul Teiuş-Arad (între staţiile Şibot – Blandiana) – Lot 2″.  Lucrările au început în anul 2009 iar reparaţiile au constat în reconstrucţia infrastructurii feroviare afectate grav de inundaţiile produse în vara anului 2005 în judeţul Alba, astfel: pe secţiunea Teiuş-Arad, la km 442+212, între staţiile Şibot şi Blandiana şi două poduri peste râul Cugir. Lucrările au fost realizate de Asocierea SC Concefa SA Sibiu şi SC Imsat SA, valoarea contractului fiind de 2.123.237,76 Euro. Potrivit reprezentanţilor ministerului, finalizarea lucrărilor va contribui la creşterea siguranţei transporturilor pe sectorul Teiuş-Arad şi la îmbunătăţirea calităţii serviciilor pentru transportul de pasageri şi marfă.

Sursa: CityNews

Târgu Mureş: sapte străzi au fost reabilitate

”Durata acestui proiect a fost de 36 de luni şi a avut ca obiectiv general îmbunătăţirea infrastructurii de transport la nivelul municipiului Târgu Mureş. (…) Obiectivele specifice – modernizarea şi semnalizarea rutieră a şapte străzi: Băneasa, Budiului, Livezeni, Mureşeni, Voinicenilor, Podeni şi Libertăţii. În total lungimea acestor străzi a fost de 13 kilometri. Lucrările au constat în modernizarea îmbrăcăminţii asfaltice, modernizare rigole, semnalizare rutieră, piste de biciclete, marcaje. În prezent toate lucrările sunt finalizate”, a arătat Dana Ijac.

Sursa: Eurourbanism

Sinaia (Prahova): o noua partie de schi (vezi si RomaniaPozitiva)

Autorităţile din Sinaia au inaugurat Pârtia Nouă, prima pârtie de mică altitudine din staţiunea Sinaia. Potrivit primarului Vlad Oprea, pârtia a costat aproximativ un milion de euro, fonduri alocate de la bugetul local, are 2 300 de metri lumgime, un grad de dificultate mediu şi coboară de la Cota 1.400 din Bucegi până la Cota 1.000, în staţia de plecare a telegondolei din Sinaia. La baza pârtiei este amenajată o pârtie pentru începători, pe care se poate schia în nocturnă. În ziua inaugurării, noua pârtie este acoperită cu un strat de zăpadă artificială care măsoară între o jumătate de metru şi un metru.

Sursa: Gandul

Predeal (Brasov): „Snow Park” la Trei Brazi

Snow Park „Trei Brazi”  este dedicat incepatorilor care desfasoara o activitate sportiva in aer liber, un mod placut de a petrece timpul liber cu familia si prieteni. Parkul este situat la altitudinea 1106 mp in vecinatatea cabanei Trei Brazi in renumita statiune Predeal.Datorita peisajului locatia este unica.In incinta parcului personalul calificat va invita sa va petreceti timpul liber pe partii amenajate si instalatiile deja montate la standardele statiunilor internationale de afara.” Banda Magica „ in lungime de 86 m va poate transporta spre cele trei locuri special amenajate, „Partia Pitcilor” dedicata incepatorilor, partia pentru sanius si Tubing. Tot aici se gaseste si Baby Skiul care are o lungime totala de 130 m.

Sursa: Totpal

Iasi: Centrul interregional E-Universitaria

În cadrul unei conferinţe desfăşurate sâmbătă, 28 ianuarie, la Universitatea “Al. I. Cuza”, a fost lansat Centrul interregional E-Universitaria, creat în cadrul proiectului derulat de UAIC şi cofinanţat din fondurile europene “Reţea interregională de formare în sistem e-learning a cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar”, o iniţiativă a Departamentului de Pregătire a Personalului Didactic. Centrul se va ocupa cu gestionarea programelor de formare, cu organizarea stagiilor de pregătire şi cu certificarea celor care parcurg această filiere de dezvoltare profesională. Proiectul este gândit în perspectivă interregională, astfel că se va derula în parteneriat cu specialiştii în psihopedagogie şi metodică de la Universitatea “Dunărea de Jos” Galaţi, Universitatea “Ştefan cel Mare” din Suceava, Universitatea din Oradea, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ.

Sursa: Ziarul Lumina

Alte inaugurari:

–          Comunitate: baza sportiva in comuna Siretel (Iasi), parcare noua pe Aleea Baisoara, din cartierul Gheorgheni, la Cluj, cinematograf 3D in Târgu Secuiesc (Covasna), modernizarea sectorului de drum judetean DJ 228 Nazarcea – Ovidiu (Constanta), staţia de epurare a localităţii Gherţa Mare, comuna Turt (Satu Mare), „Centrul de perfecţionare a resurselor umane” din cadrul Episcopiei Caransebeşului (Caras-Severin), noi servicii comunitare de evidenţă a persoanelor in Vladimirescu şi Târnova (Arad), Ministerul Culturii va avea sediul in noua cladire a Bibliotecii Nationale

–          Turism: turism ecvestru cu trăsuri-autobuz la Brasov, statuia uriasa a unui starc semnalizeaza Centrul de Vizitare Ceala din Parcul Natural Lunca Mureşului (Arad)

–          Sistemul medical: Centrul Medical de Permanenţă de la Cogealac (Constanta), centru SMURD la Focsani

–          Afaceri: Fabrica de Scaune (pentru Ford) Johnson Control la Craiova (Dolj)

Alte stiri «pozitive»:

–          Hotelul de gheata de la Balea Lac este prezentat in presa straina (Sursa: DailyMail)

With its frosty furniture and glittering white walls, this Romanian ice hotel certainly attracts visitors keen to experience the unusual surroundings. Even the beds are made from ice, so guests best not bring a hot-water bottle. And they can be certain of having a truly unique stay, as the Hotel of Ice near the glacial Balea Lac in the Romanian Carpathians is rebuilt every year, guaranteeing it never stays the same.

–          Statiunile de ski din Romania sunt printre cele mai ieftine din Europa

Wie der Hotelpreisvergleich trivago ermittelt hat, ist der rumänische Wintersportort Predeal mit durchschnittlichen Übernachtungspreisen von 55 Euro im Doppelzimmer im Januar im europäischen Vergleich am günstigsten! (Sursa: Bild.de)

–          Wild Carpathia, reportajul BBC ce prezinta natura Romaniei, poate fi vizionat in intregime (Documentar cu subtitrari in romana aici)

–          6 – 8 ianuarie: Cel mai bun weekend din istoria Poienii Braşov! (sursa: Buna Ziua Brasov)

–          Cetatea lui Vlad Ţepeş de la Poenari a intrat în Top 5 al celor mai înfricoşătoare destinaţii de călătorie din lume (Sursa: Universul Argesean)

–          Turismul din Arad promovat in „Die Presse“ (Sursa: Adevarul si Die Presse)

Sursa: www.romaniapozitiva.ro

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva