Facebook Twitter Email
  • La 10 ianuarie 2012, publicatia japoneza Nikkei a anuntat ca guvernul japonez va lansa un proiect de partneriat public-privat, in valoare de 1,95 mld.USD, pentru construirea si operarea unei fabrici de ingrasaminte in Basra (sudul Irakului). Uzina va produce 2-3.000 tone/zi de amoniac si uree utilizand gaze naturale. Firmele Mitsui, Toyo Engineering si Unico International vor implementa primul proiect de tip PPP in Irak.
  • Un studiu al Consiliului pentru Investitii al Regiunii Kurdistan arata ca, in 2011, volumul total al investitiilor straine directe a fost de 2,28 mld.USD: 1,26 mld.USD in Provincia Erbil, 563 mil.USD in Provincia Sulaimaniyah si 457 mil.USD in Provincia Duhok. Majoritatea investitiilor au fost in sectorul locuintelor. In ultimii 5 ani, Regiunea Autonoma Kurdistan a atras investitii straine directe de 16,2 mld.USD.
  • Viceguvernatorul Bancii Centrale a Irakului Mudhir Mohammed Saleh a afirmat ca s-au inregistrat o cerere dubla pentru dolari in luna ianuarie fata de lunile precedente. Oamenii de afaceri irakieni retrag dolari din banci si ii vand in Iran. Iranul suporta consecintele santiunilor economice legate de programul nuclear si are mare nevoie de devize convertibile.
  • Banca Centrala a Irakului a prognozat o crestere a venitului mediu anual al irakienilor la 6000 USD in 2012 (de la 5200 USD in 2011). Prognoza este dependenta de investitiile guvernului in petrol si alte proiecte economice. Rapoarte ale ONU indica faptul ca, in Irak, exista 7 mil.persoane care traiesc sub pragul saraciei.
  • Gulf Bridge International (GBI), un operator de cabluri submarine, a anuntat instalarea primul cablu de telecomunicatii submarin in Irak, in portul Al-Faw (sudul tarii). Cablul va creste capacitatea de conectare la internet in banda larga, viteza si fiabilitatea conexiunii.
  • Premierul KRG Barham Saleh a afirmat ca il asteapta inca pe inlocuitorul sau. Conform unui acord intre cele doua partide importante kurde, Partdul Democratic din Kurdistan (KDP) si Uniunea Patriotica a Kurdistanului (PUK), ocuparea postului de premier al KRG se face prin rotatie la 2 ani. La 17 ianuarie 2012, fostul premier Nechirvan Barzani a fost ales candidatul KDP; nu este clara natura intarzierii in preluarea functiei.

Sursa:BPCE Bagdad

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva