Facebook Twitter Email
Observatorul seismologic, inaugurat sâmbătă în zona Eforie în prezenţa a specialiştilor în domeniu, este unic în lume, a afirmat Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului de Fizică a Pământului. Principalul avantaj al acestui aparat de măsurare este că ne va avertiza cu 200 de secunde înainte de producerea unui tsunami şi cu câteva zeci de secunde înainte de producerea unui cutremur important. Pe lângă acest fapt, observatorul seismologic de la Eforie va putea face măsurători solare, dar şi pe fundul Mării Negre.
“Sistemul va putea să monitorizeze cutremure, tsunami, mişcările de pe fundul Mării Negre?, a mai declarat Mărmureanu.
Adrian Grigore, specialist al Reţelei Naţionale Seismice, prezent la inaugurare, a afirmat următoarele: ?Observatorul asigură o mai bună supraveghere seismică a teritoriului Dobrogei, care are obiective economice importante. În zona de sud a Dobrogei, la bulgari, există un epicentru destul de periculos, care în 1901 a dat un cutremur de suprafaţă de 7,2 grade pe scara Richter. Efectele dure au fost simţite şi la Constanţa şi a fost generat un fenomen de tsunami în Marea Neagră?, a precizat Grigore.
Valoarea totală a investiţiei de la Eforie Nord se ridică la aproximativ un milion de euro, fonduri puse la dispoziţie de Ministerul Educaţiei Cercetării şi Tineretului, iar terenul, pe care a fost amplasat observatorul, a fost pus în mod gratuit la dispoziţie de către Consiliul Local Eforie.
Antena3.ro
Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva