Facebook Twitter Email
wall-street.roDe Ionut Sisu / redactia Wall-Street | wall-street.ro – Ma, 10 ian. 2012

Dupa un 2011 in care aproape toate asteptarile legate de performanta investitiilor au fost spulberate, in 2012 majoritatea estimarilor merg pe repetarea situatiei de anul trecut. Totusi, in aceasta situatie trebuie avut in vedere si un citat celebru pe Wall Street: “Cand toti expertii estimeaza acelasi lucru, ceva diferit se va intampla”.

Mizeaza pe castigatorii din 2011

Poate cel mai realist sfat investitional in prezent, avand in vedere ca din punct de vedere economic 2012 nu arata cu mult mai diferit fata de anul trecut, noteaza marketwatch.com. In aceste conditii pare logic ca investitiile castigatoare din 2011 sa se repete si in acest an. Anul trecut, Bursa de la New York a fost singura dintre pietele dezvoltate care a reusit sa inchida anul pozitiv. Europa este pe cale sa intre intr-o noua recesiune iar in SUA estimarile de pana acum indica o crestere economica de cel mult 2%. Luand in calcul acest lucru, piata americana ar putea din nou sa se plaseze pe primul loc in topul randamentelor, chiar daca acestea vor fi foarte mici. Obligatiunile tarilor afectate doar intr-o mica masura de criza datoriilor ar putea sa fie preferatele investitorilor care cauta siguranta. De asemenea, pentru cei in cautarea unor castiguri ceva mai mari, obligatiunile corporative par sa fie solutia.

Actiunile defensive

Concentrati-va in primul rand pe mentinerea portofoliului si conservarea capitalului. In mod traditional, actiunile considerate defensive sunt cele ale companiilor din sectorul farmaceutic, alimentar si al utilitatilor. De notat ca in acest an sunt asteptate oferte publice secundare la cele doua companii de utilitati listate pe Bursa de la Bucuresti – Transelectrica si Transgaz, momente in care pretul acestor actiuni ar putea sa inregistreze tendinte ce cu greu pot fi anticipate.

Atentie la ciclurile economice!

“O parte dintre sectoarele ciclice vor reveni. O abordare echilibrata sectoriala, cu investitii atat defensive cat si in domenii ciclice, este esentiala in aceasta piata nebuna”, spune Alec Young, global equity strategist in cadrul S&P Capital. Acesta recomanda investirea unei parti a capitalului in companii din sectoare ramase in urma anul trecut. Pe lista acestuia: sectorul industrial, cel energetic, al materialelor de constructii, dar si cel al produselor chimice.

Actiunile care platesc dividende

Este de asteptat ca Romania sa fie in top la acest capitol in 2012, cel putin potrivit unor estimari ale Erste Group care mizeaza pe un randament al dividendelor de peste 10% pentru Transgaz si Petrom. Nici SIF-urile nu trebuie trecute cu vederea, mai ales avand in vedere ca incasarile din 2011 de pe urma vanzarii actiunilor BCR se vor reflecta in dividendele anuale.

Actiunile micilor companii

Rareori in topurile randamentelor primele locuri sunt ocupate de marile companii listate. Anul trecut, Oltchim a fost lider la cresteri pe BVB, urmata de Azomures si producatorul de piese auto Mefin. Nume mari precum Fondul Proprietatea, BRD sau Petrom au scazut cu procente cuprinse intre 10 si 34%. De altfel, Oltchim a avut un start de an in forta, actiunile combinatului chimic urcand deja cu 26%.

Actiunile marilor companii europene

In medie, un fond mutual european a pierdut 13% in 2011. Ca de obicei, dupa un val agresiv de vanzari, apare si teoria potrivit careia ce a fost mai rau este deja reflectat in piata, chiar daca, inca o runda de scaderi nu poate sa fie exclusa complet. Michael Harnett, chief global equity strategist in cadrul Bank of America Merrill Lynch, recomanda investitorilor, intr-un raport de analiza din decembrie, sa cumpere actiunile companiilor „cele mai bune si aflate in dificultate”. „Actiunile europene se afla la cel mai inalt nivel din ultimii 20 de ani de supravanzare in comparatie cu cele din SUA. Cumparati actiuni de calitate ridicata din Europa, cu venituri mari, un bilant contabil sanatos si marje bune”, spune Harnett.

Dolarul este regele

Avand in vedere ca scenariul recesiunii este cel mai probabil, analistii se asteapta ca euro sa piarda in continuare teren fata de dolarul american. „Avand in vedere amenintarea unui colaps total, este foarte probabil ca deprecierea euro sa fie preferata de majoritatea oficialilor europeni si de catre mediul de afaceri. Ca rezultat vom vedea un euro mai slab”, spun analistii companiei de servicii financiare Brown Brothers Harriman & Co. Gary Shilling, presedintele firmei de consultanta in investitii Gary Shilling & Co. mentioneaza ca dolarul ar trebui sa se aprecieze in continuare, in special fata de euro, dar si fata de asa-zisele „valute de marfuri”, precum dolarul australian, dolarul canadian si peso-ul mexican. „Este foarte probabil ca dolarul sa ramana principala valuta de tranzactionare internationala si principala valuta pentru rezerve. Nu exista monede care sa inlocuiasca dolarul in viitorul anticipat”, a declarat Shilling.

Ramaneti la aur

Expertii se asteapta ca Banca Centrala Europeana, Rezerva Federala Americana si alte institutii similare sa pompeze in continuare bani in sistemele financiare afectate de criza datoriilor. O asemenea situatie ar influenta pozitiv cotatiile aurului. „Aurul ramane una dintre cele mai bune metode pentru a specula aceste mutari ale politicienilor”, spune analistul Michael Harnett. Si analistii de la Standard & Poor’s sunt optimisti cu privire la evolutia metalului pretios. Agentia se asteapta la o evolutie orizontala in cea mai amre parte a anului, pentru ca apoi sa urmeze o tendinta de crestere. Potrivit S&P, aurul va inchide anul 2012 la circa 1.900 de dolari/uncie.

Volatilitatea domneste. Concentrati-va pe siguranta

Este foarte posibil ca volatilitatea ridicata care i-a zdruncinat pe investitori in 2011 sa persiste si in acest an. In aceste conditii, a rezista in piata poate sa fie o performanta. David Rosenberg, economistul sef al firmei de investitii Gluskin Sheff + Associates, indruma investitorii spre „siguranta si venituri la preturi rezonabile”, pe masura ce economia globala trece prin ceea ce este numita „mama tuturor cicluirilor de dezindatorare”. Acesta recomanda investitorilor sa se concentreze pe actiuni si obligatiuni de calitate ridicata, companiile profitabile din sectorul petrol si gaze, trusturi imobiliare, metale pretioase, si pe companiile care nu doar doar produc bunuri dorite de oameni, ci bunuri pe care acestia si trebui sa le detina.

IPO-uri si oferte publice

Daca se vor face anul acesta in Romania, IPO-urile si ofertele publice ar putea sa reprezinte o buna oportunitate de investitie. Chiar daca reprezentantii Oficiului pentru Privatizari nu se arata momentan dispusi sa ofere actiuni la preturi reduse micilor investitori, situatia s-ar putea schimba daca brokerii care intermediaza ofertele recomanda acest lucru si, bineinteles, daca statul este de acord. De asemenea, va fi interesant de urmarit evolutia unei companii mari noi listate pe Bursa de Valori Bucuresti, dupa circa patru ani de seceta. Transelectrica si Transgaz sunt asteptate sa faca oferte publice secundare in 2012, in vreme ce statul roman mai promite IPO-uri la Romgaz si Nuclearelectrica. Sursa imagini: sxc.hu, freedigitalphotos.net

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva