Facebook Twitter Email

Nu este un secret faptul că iubesc România pentru minunile cu care a înzestrat-o natura, dar şi pentru atracţiile cu care au înzestrat-o alţii, de la capete încoronate şi până la oameni simpli.

Îmi plac în mod deosebit castelele şi palatele, vizitând o parte din ele, fie că sunt intrate în circuitul turistic, fie că stau să se prăbuşească.

Unele dintre ele au o istorie tulburătoare în spatele lor, dar şi multe legende, pe care uneori încerc să le aflu, invitându-vă să le descoperiţi şi voi pe un blog al unor tineri, Geta şi Marius, iubitori de tot ceea ce are mai frumos România: Hoinariromani.ro.

hoinari romani

Pe jumătatea feminină a blogului am cunoscut-o personal la un Tur al sinagogilor din Bucureşti, o persoana caldă si plăcută, pasionată de călătorii, poate mai mult ca mine. Despre blogul ei şi dragostea pentru castele vă povesteşte în rândurile ce urmează…

“Suntem doi tineri îndrăgostiți de natură, de orașele medievale, îndrăgostiți până peste cap de munte și unul de celălalt; fascinați de castele, impresionați de mănăstirile vechi care pun în evidență cel mai bine caracteristicile acestui popor.

Hoinărim prin România și la fiecare pas (re)descoperim ceva deosebit. Dorim ca bucuriile și amintirile din călătoriile noastre să stârnească pofta de hoinăreală și celor care ne urmăresc blogul. Și cum cu fiecare ieșire deveim mai curiosi să cunoaştem oameni noi ce-şi spun poveştile, am făcut o pasiune din a călători. Parcă ne-ar “mânca” tălpile sa plecam undeva aproape în fiecare weekend. Când timpul este mai zgârcit cu noi evadăm în jurul Bucureștiului sau îi cercetăm străduțele vechi.

Uneori se întâmplă să mergem într-un loc de două sau mai multe ori pentru ca de fiecare dată sa găsim ceva interesant. Una din dorințele noastre este să ajungem la cât mai multe castele, palate și conace. Si nu pentru a ne face o listă cu ele ci pentru a le descoperi frumusețea , fie ea vazuta si într-o ruina.

Castelul bran-vedere de pe drumul vamii

Poveștile și legendele din spatele unor astfel de monumente ne fascinează. Este interesant să compari arhitectura a două castele din aceiași perioadă si să identifici decorațiunile. Dar poate și mai impresionantă este istoria familiilor care au construit aceste bijuterii, acum unele uitate.

Nu am vizitat un număr impresionant de castele, palate, conace și case boierești  probabil o mică parte din câte sunt în România, noi am identificat peste  600 în toată țara, exceptând casele memoriale și culele din Oltenia.

Din cele văzute , despre majoritatea am scris pe blog, mai urmează să povestim și despre celelalte.

Primul castel despre care am scris pe blog a fost Castelul  Corvinilor-Huniazilor . Un loc cu o încărcătură istorică deosebită, nu mai punem faptul că este al IV-lea castel ca mărime din lume.

Un alt castel care trebuie vizitat și vă recomandăm să o faceți este Castelul Iulia Hașdeu, sau Templul Spiritual, este un castel mai altfel, construit nu ca fortăreață de apărare ci pentru un copil genial cu o viață foarte scurtă. Aici este interesantă atât construcția cât și felul cum a fost construit castelul. Se spune că a fost construit după planurile indicate de Iulia Hașdeu în ședințele de spiritism.

castelul iulia hasdeu

Pe lângă castelele cunoscute și arhicunoscute,  Peleș, Pelișor sau Bran am ajuns și la reședințe boierești mai puțin cunoscute cum ar fi: Castelul Apaffi  din Rona de Sus, Maramureș, sau Zimbor din Sălaj, mai puțin cunoscute și/sau vizitate  Castelul Teleki  din Gornești, atât castelul cât și parcul sunt superbe.  Spre bucuria vizitatorilor,  sper, din acest an este deschis publicului ca și un muzeu, până acum se putea vizita doar o singură dată pe an, 20 iulie.

castelul pelescastelul apafi -dumbraveni-castelul teleki-gornesti-mures

Am vizitat castele, palate și conace de care ni s-a făcut milă.  Am face și muncă voluntară pentru rebilitarea lor. Unele mai rezistă în picioare chiar dacă  au  fost vandalizate în timpul războaielor sau folosite în diferite scopuri în perioada comunismului, cele mai multe funcționând ca spitale pentru bolnavi TBC sau grajduri CAP. De exemplu Castelul  Bethlen din Criș    – probabil ne-a impresionat și prin faptul că am avut un povestitor ce a dat mai multe informații decât ar face-o în mod normal, dar castelul este  un diamant ce așteaptă lustruit.

castelul bethlen cris-la 18 km de sighisoara

În această vară am început un fel de vânătoare a conacelor din jurul Bucureștiului , am reușit să ajungem la câteva, despre unele am și scris pe blog – Micul Trianon sau  Palatul Cantacuzino de la Filipești Târg.Tot de pe lângă București,  Palatul Mogoșoaia care este fascinant, romantic și inconfundabil prin stilul brâncovenesc.

Iubești castelele? Citește și: Acasă la Nabab: Castelul Cantacuzino din Bușteni

micul trianonpalatul  c cantacuzino-filipestipalatul mogosoaia

Sunt și palate de care ne-am îndrăgostit, unul ar fi Palatul Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa, foarte interesantă istoria sa iar legendele sunt savuroase. Și Palatul Sturdza de la Miclăușeni nu este de ratat.

palatul cuza -ruginoasacastelul sturdza-miclauseni

Când ajungeți să vizitați un astfel de monument  admirați-l din toate unghiurile,  devorați legendele și istoria sa, cu siguranță vi se va deschide pofta de a mai vedea unul și încă unul și tot așa. Sunt niște comori ce se încăpățânează să strălucească sub povara anilor, noi le putem șlefui și le putem reda o parte din strălucire”.

casa domneasca m basarab -brebucasa de piatra udriste nasturelconacul n balcescu -milcoiu rm valceacastelul tepes -parcul carol-bucurestipalatul Ghika -dofteana, bacaupalatul sutu-muzeul de istorie a bucurestiului

autor  

Sursa: povestidecalatorie

 

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva