Facebook Twitter Email

Cand aveti cateva zile libere, dati o fuga pana la Rimet, o comuna din Alba, unde casele au acoperisul din paie, ca acum cateva secole, si par scoase din povestile fratilor Grimm.

Strainii care au vizitat locul au fost impresionati si au postat sute de fotografii pe internet. La 40 de kilometri de acest paradis, in acelasi peisaj de vis, se afla o localitate care a ajuns cunoscuta in toata lumea dupa ce actorul Jeremy Irons a poposit in zona.

La numai 55 de kilometri de Alba Iulia, la Rimet, parca am ajuns in alta lume. Casele sunt imprastiate ca un pumn de mici pietre pretioase aruncate intr-un spatiu mirific.

Locuinte mici, ridicate din lemn in urma cu peste 160 de ani seamana cu niste casute din povesti. Asta au crezut si strainii care le-au facut poze impresionati de constructiile speciale.

Valeria Gradea, localnica: “De la Bucuresti, din Israel, din toate felurile au venit, din Ungaria, din Germania. Le-a placut, au filmat si au ramas impresionati ca au zis ca nu au mai vazut din astea.”

Autoritatile locale se straduiesc sa salveze de la distrugere intregul patrimoniu. Vor sa acceseze bani europeni cu care sa ii ajute pe localnici sa conserve constructile.

Primarul comunei Rimet: “Suntem comuna cu cele mai multe case cu acoperisuri din paie, poate, din tara. Vrem sa le conservam, sa le pastram, sa mai ramana cineva sa vada de ele, pentru comunitatea europeana sunt foarte valoroase sunt vizitate de turisti, o sa fie si mai multi.”

Apoi, primaria va plati din bugetul propriu intabularea multor terenuri pentru care proprietarii nu au acte. Oamenii trebuie sa dea insa in scris ca nu vor schimba nimic din arhitectura locului si vor folosi doar materiale traditionale.

Daniela Gligor, inspector primarie: “Dorim sa pastram aceasta traditie, sa atragem turisti, dorim sa conservam aceste imobile.”

Casele cu aceste acoprisuri speciale au si proprietati aparte, iarna pastreaza caldura, iar vara sunt racoroase si sanatoase.

Un alt loc fabulos, in apropiere de Rimet, este comuna Rimetea, aflata la 40 de kilometri departare, care ar putea deveni prima localitate aflata integral sub patrimoniu UNESCO. Aici, celebrul actor Jeremy Irons a petrecut, acum trei ani, in casa unui gospodar, primit cu palinca si bucate alese.

La fel ca si in comuna vecina, satenii au avut grija sa-si conserve casele vechi, din secoul 19, cele albe cu obloane verzi si flori la ferestre sunt in patrimoniul national.

Sursa: stileprotv

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva