Facebook Twitter Email

Fiindcă în ţară riscă falimentul, constructorii îşi încearcă norocul peste graniţă, unde taxele sunt mai mici şi materialele de construcții mai ieftine. Potrivit informațiilor primite de la Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România, firmele românești nu mai fac față concurenței cu marile concerne internaționale care câștigă licitațiile în România.

Ioan Mintaş, prim-vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) şi manager la firma de construcţii CIAC, a explicat că firmele româneşti nu mai fac faţă concurenţei cu marile concerne internaţionale şi riscă falimentul din cauza fiscalităţii excesive din ţară.

Spre Orientul Mijlociu

„Costructorii români sunt tot mai tentaţi să lucreze în afara ţării, fiindcă în străinătate materialele de construcţii sunt mai ieftine şi facilităţile fiscale sunt reale”, a spus Mintaş, dând exemplu impozitul pe profit, care este de 16 la sută în România, şi de 10 la sută în Bulgaria. Omul de afaceri Beniamin Rus şi-a înfiinţat recent o firmă de construcţii în Erbil, capitala  Kurdistanului irakian. Milionarul din topul Forbes este atras de potenţialul pieţei din Orientul Mijlociu, fiind în negocieri pentru a obţine nişte contracte importante în Kurdistan.

Acesta a explicat că, în contextul în care în Uniunea Europeană piaţa este suprasaturată, constructorii europeni încercând să obţină contracte în România, firma sa se orientează spre Orientul Mijlociu. „Este o piaţă semivirgină. Mă interesează fiindcă acolo sunt banii acum”, a spus milionarul din Top Forbes, care este pregătit să investească în Kurdistan câteva sute de mii de dolari. „Suntem deja în negocieri, pentru a obţine câteva lucrări importante acolo”, a spus Beniamin Rus.

Dacă patronul grupului  de firme Selina nu îndrăzneşte să se avânte pe piaţa europeană a construcţiilor, controversatul Călin Raita, patronul grupului de firme Rai Cris, a spus că a început deja un proiect imobiliar important în Italia. Motivul pentru care acesta este tentat să investească în străinătate este faptul că legile din România nu stimulează mediul de afaceri. „Este o discrepanţă prea mare între impozitele pe care le plătesc persoanele fizice şi cele juridice. Ar trebui să fie o relaxare fiscală pentru firme, mai ales că acestea creează locuri de muncă pe timp de criză“, a spus Raita.

Sursa: http://www.adevarul.ro, 31 ianuarie 2011, 12:06 |  Autor: Claudia Vidican

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva