Facebook Twitter Email

 

Știați că…

Cele mai vechi urme de pași umani

În peștera Ciur-Izbuc din Bihor se află cele mai vechi urme de pași umani din Europa (și printre cele mai vechi din lume). Peștera a fost explorată începând din 1951, iar în 1965 au fost descoperite primele urme plantare (de pași) ale omului preistoric de pe teritoriul României.

Conform cercetătorilor, urmele de pași aparțin unor oameni (Homo sapiens) care au trăit în urmă cu aproximativ 36.500 ani (șase sau șapte persoane, printre care și un copil), care au intrat în peșteră după ce o inundație a depozitat nisip și mâl. Până la această descoperire, cele mai vechi urme de pași aparținând unui Homo sapiens de pe teritoriul european erau datate ca având o vechime de aproximativ 33.000 ani.

Cea mai veche inscripție din lume

Un fragment ceramic inscripționat cu simboluri necunoscute, descoperit de arheologi pe șantierul autostrăzii Sibiu-Orăștie pe 31 octombrie 2012, ar putea fi cea mai veche inscripție din lume și ar putea dovedi existența scrisului încă din neoliticul timpuriu (cca. 6600 – 5500 î.Hr.).

Fragmentul ceramic a fost descoperit într-un complex de locuinţe datate de dinainte de anul 6.000 i. Hr, în situl arheologic denumit “Miercurea Sibiului 2”, localizat la nord de oraşul Miercurea Sibiului, pe Valea Gârbovei.

Cea mai veche vopsea din lume

Cea mai veche vopsea din lume a fost găsită în cel mai vechi vas cu două guri descoperit până acum în lumea întreagă. Iar ambele au fost descoperite pe teritoriul României, în apropiere de localitatea sibiană Cristian, pe tronsonul IV al autostrăzii Sibiu-Orăștie, într-un site arheologic care este cea mai veche aşezare neolitică din ţară.

Cea mai veche mască din lume

A fost descoperită tot în apropiere de localitatea sibiană Cristian. Vechimea ei este de aproximativ 8.000 de ani.

Autor Sorin Tudor

Sursa: webcultura

 

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva