Facebook Twitter Email

de 

Daniel Cosovanu este elev în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic „Tomșa Vodă” Solca

Daniel Cosovanu, elev al Liceului Tehnologic „Tomșa Vodă” Solca, a fost premiat de Patent and Trademark Office Society (SUA) în cadrul celei mai mari competiții de știință și inginerie din lume, dedicată tinerilor – Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF). Concursul a avut loc la Los Angeles, Statele Unite ale Americii, în perioada 10-16 mai, Daniel fiind sigurul elev din lotul României care a fost laureat.

Delegația României a fost alcătuită de cinci elevi, dintre care trei suceveni – Octavian Coca și Ștefan Dascălu, de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava, şi Daniel Cosovanu, de la Liceul Tehnologic „Tomșa Vodă” Solca, aceștia fiind însoțiți de conf. univ. dr. ing. Dan Milici.

Invenție premiată pentru originalitate, creativitate și elemente de noutate

Invenția cu care Daniel a intrat în competiție constă într-un generator solar de aer cald,elevul identificând o modalitate de a încălzi încăperile cu ajutorul energiei solare. Generatorul solar de aer cald nu poluează, este făcut din materiale refolosibile (doze de suc, bere) și are costuri scăzute.

La festivitatea de premiere a Intel ISEF, în afara organizatorilor concursului, printre cei care şi-au arătat aprecierea faţă de invențiile tinerilor s-au numărat numeroase asociaţii ştiinţifice americane sau internaţionale, parteneri ai competiției.
Potrivit lui Daniel, “sponsorii speciali ai acestei competiții au acordat o serie de distincții. Eu am fost premiat de o companie de patente din SUA pentru originalitatea proiectului, creativitate, elementele de noutate și explicațiile bine făcute ce au însoțit invenția. Am primit o diplomă și un premiu în bani”.

Daniel ne-a mai mărturisit că s-a gândit să patenteze invenția sa, însă acest fapt presupune costuri foarte ridicate.

Elevul din Solca lucrează de peste un an la generatorul pe care l-a creat.

“Desigur că aș mai putea aduce îmbunătățiri generatorului, însă acest lucru ar însemna cercetare la un alt nivel, teste și măsurători mai precise și mai ample”, arată elevul sucevean.

Intel ISEF 2014 a adunat peste 1.700 de elevi de liceu din întreaga lume. Premiile puse la bătaie de organizatori au avut o valoare totală de peste cinci milioane de dolari.

Vrea să urmeze Facultatea de Astronautică și Aeronautică, în SUA

Daniel Cosovanu este în clasa a XI-a. Studiile superioare vrea să le urmeze în cadrul unei Facultăți de Astronautică și Aeronautică, undeva în SUA.

“Dacă nu voi reuși în SUA, voi încerca în Anglia, poate chiar și România”, spune elevul.

sursa: monitorulsv

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva