Facebook Twitter Email

Ceremonie la Palatul Cotroceni, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale. Dirijorul Cristian Mandeal, regizorul Radu Jude, arheologul Ioan Piso şi directorul de imagine de film Vasile Drăgan au fost decoraţi de preşedintele ‪Klaus Iohannis‬: “Sunteţi, alături de suficient de mulţi alţii, dovada vitalităţii culturii româneşti, a capacităţii României de a intra cu fruntea sus în dialogul civilizaţiilor pentru a contribui, prin opere nepieritoare, la îmbogăţirea umanităţii”. TVR1 a transmis în direct imagini de la eveniment.

Ziua Culturii Naţionale îmi oferă prilejiul decorării dvs pentru cariera excepţională şi îndelungată, pentru strălucirea talentului pe care le-aţi fructificat în confruntările artistice internaţionale, pentru exemplul pe care îl daţi generaţiilor care urmează şi vă admiră, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

  • Dirijorul Cristian Mandeal a fost decorat cu Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Cavaler
  • Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de Comandor a fost conferit domnului Ioan Piso, arheolog
  • Directorul de imagine de film Vasile Drăgan a fost decorat cu Ordinul Naţional “Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer
  • Regizorul Radu Jude a fost decorat Ordinul Naţional “Pentru Merit” în grad de Cavaler.

Dumneavoastră sunteţi, alături de suficient de mulţi alţii, dovada vitalităţii culturii româneşti, a capacităţii României de a intra cu fruntea sus în dialogul civilizaţiilor pentru a contribui prin opere nepieritoare la îmbogăţirea umanităţii. Vă îndemn să încurajăm talentele puternice şi autentice să se ridice și să poarte cu ele expresia culturii noastre, a mai spus şeful statului.

“M-am străduit toată viaţa să fiu român pe unde am fost”

Dirijorul Cristian Mandeal: “Mă simt profund onorat şi emoţionat pentru distincţia pe care am primit-o astăzi (…) Nu cuvintele sunt cele care mă caracterizează, ci lucrurile pe care le-am făcut. M-am străduit toată viaţa mea să fiu român pe unde am fost, prin multe ţări şi meridiane; nu am negat niciodată apartenenţa la acest pământ, nu am părăsit niciodată România în aproape 45 de ani de activitate dirijorială pe toate meridianele. M-am întors mereu şi mereu acasă”.

“Un intelectual, care îşi merită numele, trebuie să îl apere pe oricine se bate pentru casa lui, pentru ograda lui, pentru biserica lui şi pentru morţii lui”

Arheologul Ioan Piso: “O naţie ocupă locul pe care îl merită în concertul naţiunilor în raport cu ceea ce a creat, cu valorile materiale şi spirituale pe care le-a creat. Valorile materiale se risipesc, cele spiriduale dăinuiesc peste decenii şi peste veacuri … Eu am privirea aţintită înspre trecut, spre patrimoniul istoric naţional. Convins fiind că pe acesta se clădeşte soarta de astăzi şi de mâine a poporului român. Acest patrimoniu pe care trebuie să îl apărăm constituie poarta noastră de intrare în Europa. Atunci când mi-am legat soarta de cea a Roşiei Montane – şi am căzut şi m-am ridicat împreună cu ea – am avut în vedere monumente unice în Imperiul Roman, apoi cunoscând oamenii de acolo m-am legat de ei. Sunt convins că democraţie şi stat de drept nu pot exista doar în Bucureşti sau la Cluj, ci şi în ultimul cătun. Şi un intelectual, care îşi merită numele, trebuie să îl apere pe oricine se bate pentru casa lui, pentru ograda lui, pentru biserica lui şi pentru morţii lui”.

“La un moment dat, s-ar putea ca entuziasmul să piară. Ar trebui să i se acorde cinematografiei o mai mare atenţie … în primul rând financiară”

Directorul de imagine de film Vasile Drăgan: “(…) pentru că foarte rar, în afară de presă, e băgată în seamă. E vorba de cinematografie. Cinematografia, filmul- bun sau prost – costă bani şi mulţi. Şi datorită faptului că, în ultimii aproximativ zece ani, cineaştii tineri sau mai puţin tineri au obţinut tot ce se putea obţine aproape – mai puţin Oscarul – cred că cinematografia este la talia şi la nivelul în care ar trebui să i se acorde din partea Ministerului Culturii, din partea statului în general, o mai mare atenţie, atât administrativă, dar şi în primul rând financiară. Filmele româneşti sunt bune şi se fac cu bani cu bani foarte-foarte puţini şi cu mult entuzism. La un moment dat, s-ar putea ca entuziasmul să piară”.

“Învăţământul şi eradicarea sărăciei sunt prioritare pentru a avea în continuare un public”

Regizorul Radu Jude: “Distincţia asta o consider ca fiind acordată nu doar mie personal, ci tuturor celor care sunt interesaţi de filmul de artă. O dată aceste filme făcute şi premiate în afară, în momentul în care ajung în faţa publicului românesc riscă să nu fie văzute pentru că există o întreagă problemă cu sălile de cinema (…). Când vorbim de public cred că trebuie să înţeleg foarte clar că o ţară în care învăţământul nu este stimulat cu adevărat şi în care foarte-foarte mulţi copii se zbat în sărăcie, o ţară nu poate ajunge să aibă un public interesat în mod real de cultură. Învăţământul şi eradicarea sărăciei sunt prioritare pentru a avea în continuare un public, altfel riscăm ca artiştii şi oamenii de cultură să lucreze doar pentru cercul lor profesional”.

Ceremonia a început la ora 12:30 şi a avut loc în Sala Unirii a Palatului Cotroceni, potrivit presidency.ro

Sursa: stiritvr

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva