Facebook Twitter Email

 de Costel Crangan

Fabrica de conserve care a marcat istoria Angliei. Cum a reuşit un negustor român să hrănească marea armată britanică

Fabrică de conserve din secolul al XIX-lea. Sursa foto: wikipedia Cel mai mare furnizor de carne conservată pentru armata britanică a fost, la jumătatea secolului al XIX-lea, o fabrică de „carne murată” din Galaţi. Fabrica era în proprietatea unui om de afaceri evreu, care adusese tehnologia (inventată cu doar câţiva ani înainte) în Moldova, acolo unde animalele vii erau de două-trei ori mai ieftine decât în restul Europei.

Povestea fabricii româneşti ale cărei paste erau căutate în toată Euro… Istoria unui război şters de comunişti din cărţile de istorie. Cum au … Deşi poate părea incredibil, o fabrică de conserve din carne din Ţările Române a fost, la jumătatea secolului al XIX-lea unul dintre cele mai importante stabilimente industriale de profil din Europa.

Mai mult decât atât, a ajuns să fie principalul furnizor al Marinei Regale Britanice.

Prima fabrică de conserve din carne din Ţările Române avea să se deschidă la 1844 în oraşul Galaţi, potrivit unui raport consular austriac aflat în arhiva Bibliotecii Academiei Române (mapa VII, 2 iunie 1844). Fondatorul afacerii era englezo-austriacul cu origini evreieşti Samuel Goldner (vezi „Istoria românilor prin călători”, Nicolae Iorga, IV, pag. 104), de aici şi menţionarea afacerii în documentele consulare austriece. Mai mult decât atât, toate utilajele necesare au fost aduse de la Viena, pe Dunăre.

mai multe detalii pe adevarul

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva