Facebook Twitter Email

La 11 septembrie 2015, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a decretat 9 decembrie drept Ziua internațională de comemorare a victimelor crimei de genocid și pentru prevenirea acestei crime (“International Day of Commemoration and Dignity of the Victims of the Crime of Genocide and of the Prevention of this Crime”). Data de 9 decembrie este cea la care, în 1948, a fost adoptată Convenția pentru prevenirea și reprimarea crimei de genocid, notează site-ul oficial al ONU, www.un.org.

În imagine: Ceremonia de depunere de coroane la Memorialul Victimelor Holocaustului

Scopul acestei zile este acela de a crește gradul de conștientizare asupra importanței acestei convenții și a rolului acesteia în combaterea și în prevenirea crimelor de genocid, cât și de a comemora victimele acestor crime.

Prin adoptarea acestei rezoluții, Adunarea Generală a ONU a reiterat responsabilitatea fiecărui stat în parte de a-și proteja populația de crimele de genocid. În acest sens, în 2005, Organizația Națiunilor Unite a adoptat principiul responsabilității de a proteja, iar în anul 2008, a fost înființat Centrul Global pentru Responsabilitatea de a Proteja, cu sprijinul secretarului general al ONU, Kofi Annan, dar și al unor organizații ce sprijină respectarea drepturilor omului, precum Refugees International, Human Rights Watch, International Crisis Group, Oxfam International sau WFM-Institute for Global Policy. Principalul obiectiv al Centrului Global pentru Responsabilitatea de a Proteja este de a transforma principiul Responsabilității de a Proteja într-un ghid practic de acțiune în fața atrocităților comise în masă, potrivit site-ului oficial al instituției, http://www.globalr2p.org/.

În raportul secretarului general al ONU pe anul 2013 privind responsabilitatea de a proteja se specifică faptul că țări precum Cambodgia, Germania, Polonia sau Rwanda au instituționalizat comemorarea crimelor în masă ca un element important în acțiunile de prevenire a acestor atrocități.

Pe parcursul anilor 2014 și 2015, comunitatea internațională a comemorat cele mai atroce crime petrecute în ultimul secol, precum marcarea a 100 de ani de la genocidul armenilor, 70 de ani de la eliberarea prizonierilor din lagărul de exterminare de la Auschwitz, 40 de ani de la atrocitățile comise de Khmerii Roșii în Cambodgia și 20 de ani de la genocidul din Rwanda și de la Srebrenica, din Bosnia și Herțegovina.

Ziua internațională de comemorare a victimelor crimei de genocid și pentru prevenirea acestei crime reprezintă o oportunitate pentru statele membre de a promova obiectivele principiului pentru responsabilitatea de a proteja.

AGERPRES/(Documentare — Andreea Onogea, editor: Cristian Anghelache)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva