Facebook Twitter Email

Republica Finlanda este una dintre cele cinci țări situate în nordul Europei, având ca limite Norvegia, Suedia, Rusia, Estonia și Golful Finlandei.

Imagini din Helsinki

Finlanda, cu o suprafață de 338.000 km pătrați și o populație de 5,46 milioane de locuitori potrivit worldpopulationreview.com, sărbătorește la 6 decembrie ziua națională, ce aniversează proclamarea Independenței de Stat, în 1917.

În primele secole ale erei noastre, teritoriul Finlandei era populat de triburi fino-ugrice venite din est și sud. În Evul Mediu, regatul suedez a cucerit Finlanda și a contribuit la creștinarea locuitorilor de aici, potrivit www.mae.ro. Astfel, în secolul al XII-lea, a fost adoptat creștinismul, iar la jumătatea secolului al XVI-lea, s-a răspândit Reforma.

Muzeul Național din Helsinki

Teritoriul Finlandei a fost de câteva ori câmpul de bătălie între Regatul suedez și Imperiul rus. În 1809, Finlanda a devenit mare ducat în Imperiul Rus. În 1917, pe fondul dezordinii provocate de revoluția bolșevică, Finlanda și-a declarat independența, recunoscută în 1918.

În 1939, în virtutea acordurilor Molotov-Ribbentrop, URSS a dat un ultimatum Finlandei și a atacat-o în perioada 1939-1940. În urma războiului, Finlanda a pierdut 10% din teritoriu, dar și-a păstrat independența. După război, linia de neutralitate strictă Paasikivi a făcut din Finlanda o țară de tranziție între Est și Vest. Statul s-a alăturat Națiunilor Unite în 1955, a aderat la UE în 1995, iar în 2002 la zona Euro.

Imagini din Helsinki

Helsinki, capitala și cel mai mare oraș al țării, este situat pe malul golfului Finic și acoperă o suprafață de 716 km pătrați. Helsinki are a populație de 625.000 locuitori, iar zona metropolitană numără 1.400.000 locuitori, potrivit worldpopulationreview.com, fiind cea de-a patra mare zonă din nordul continentului după Copenhaga, Stockholm și Oslo.

Orașul a fost întemeiat, în 1550, de regele Gustav I Vasa al Suediei, la gura de vărsare a râului Vantaanjoki, în contrapartidă cu rivalul său, orașul estonian Tallinn, aflat pe celălalt mal al Golfului, în vederea preluării controlului comerțului în Marea Baltică, potrivitwww.visithelsinki.fi. Orașul a cunoscut o dezvoltare înceată, iar în anii 1600 a fost mutat în locul în care se află și astăzi, în vederea facilitării accesului la mare. În 1748, a fost construită Fortăreața maritimă de la Suomenlinna menită să apere orașul de asalturile repetate ale rușilor în încercarea de a cuceri Finlanda. Construcția acesteia a dus la creșterea bunăstării orașului, a numărului de locuitori, precum și a comercianților. În 1809, Rusia a cucerit Finlanda, iar, în 1812, orașul a devenit capitala Marelui Ducat al Finlandei.

Catedrala ortodoxă Uspenski

Avantajat de poziția strategică, orașul a început să se dezvolte, în special după 1917, în urma proclamării independenței Finlandei.

Începând cu secolul XIX a fost construită Piața Senatului, considerată și astăzi centrul orașului, dar și Biserica Luterană, cunoscută drept Biserica Albă sau Tuomiokirkko, Catedrala Ortodoxă Uspenski și clădirea principală a Universității. Arhitectura orașului este în principal neo-clasică, cu geometrii clare, precise.

Catedrala din Helsinki

Organizarea în 1952, la Helsinki, a Jocurilor Olimpice de Vară, a propulsat orașul în rândul celorlalte capitale internaționale. În 2000, Helsinki a fost Capitala Culturală a Europei, iar în 2012 — Capitala Mondială a Designului Urban, potrivit wdchelsinki2012.fi.

Tot, în 2012, Helsinki a aniversat 200 de ani de la stabilirea sa ca și capitală, iar în 2014, potrivit www.visithelsinki.fi, Helsinki a primit statutul de ”Oraș al Designului” ca parte a Rețelei Orașelor Creative înființată de UNESCO.

Iată câteva dintre principalele atracții culturale ale capitalei Helsinki: fortăreața maritimă Suomenlinna cunoscut și sub numele de ”Gibraltarul Nordului”, este cea mai mare fortăreață de la Marea Baltică, care din 1991 face parte din patrimoniul mondial UNESCO, fiind un monument european unic reprezentativ al arhitecturii militare. A fost fondată în 1748 și construită de feldmareșalul Augustin Ehrensvärd pe insulele din largul coastei finlandeze; Muzeul de Artă Ateneum deține cea mai mare colecție de artă din Finlanda — peste 20.000 de lucrări din perioada 1750-1950. Clădirea a fost proiectată de arhitectul Theodor Hoijer și construcția sa a fost încheiată în 1887; Muzeul de Artă Contemporană Kiasma cuprinde opere ale artiștilor contemporani finlandezi, dar și ale altor artiști din regiune; Muzeul Național al Finlandei ilustrează istoria acestei țări din preistorie până în prezent, cuprinzând colecții de numismatică și etnografie; Muzeul în aer liber Seurasaari, unde sunt expuse case în stil tradițional finlandez; Muzeul Designului care ”explică” pe înțelesul tuturor, liniile, culorile și formele specifice designului nordic; simbol istoric, Catedrala luterană din Helsinki a fost proiectată de arhitectul Carl Ludwig Engel în secolul al XIX-lea, lucrările terminându-se în 1852; Catedrala Ortodoxă Uspenski a fost terminată în 1868 și este cea mai mare catedrală ortodoxă din vestul Europei. Catedrala are 14 cupole aurite și fațada realizată din cărămidă roșie, și este de departe cel mai reprezentativ simbol al dominației rusești în Finlanda; Biserica Temppeliaukio sau Biserica de piatră este un monument unic, construit în granit sub nivelul solului; monumentul Sibelius, care îl înfățișează pe renumitul compozitor Jean Sibelius și care se află în parcul cu același nume; Stadionul Olimpic a fost construit în 1938, după planurile arhitecților Yrjö Lindegren și Toivo Jäntti, unde și astăzi au loc activități sportive sau concerte; Grădina Zoologică din Helsinki este una dintre cele mai vechi din lume, fiind înființată în 1889, și adăpostește aproximativ 200 de specii de animale și 1.000 de specii de plante provenind atât din tundra arctică, dar și din regiunea pădurilor tropicale.

AGERPRES/(Documentare — Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu)

Facebook Twitter Email

Comments are closed.

Cauta
Articole - Romania pozitiva